Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Komposztálni gyerekjáték? – Persze, mert komposztálni mindenki tud, még az is, aki nem tud

2023. április 23.

Egyik reggel körbenéztem a kertben és elcsodálkoztam, mint minden tavasszal. Honnan van ez a sok erő a növényekben? Milyen szép zöld minden, szinte harsog. Ilyenkor sokszor gondolok arra, hogy a természet körforgása, az ember közreműködése és gondoskodása beérik.

Édesanyaként fontosnak tartom a gyerekeket is bevonni a kerti munkákba, mert minket utánozva szívesen – vagy éppen nehezen nekiindulva, de aztán egyre lelkesebben – csatlakoznak, és testközelből, a talajtól a fák csúcsáig megtapasztalhatják a körforgást.

De mit csináljak, ha én nem tudok komposztálni? – kérdezik sokan. Komposztálni mindenki tud, még az is, aki nem tud. Ha van kerted és a fűnyírás után a nyesedéket nem a kukába dobod, hanem a bokrok és fák alatt helyezed el, akkor mulcsként használod újra a természetes anyagot. Ez a folyamat az erdőben magától lejátszódik, ebben az esetben nincs más dolgunk csak leutánozni. Nehezebb dolgunk van, ha nincs kertünk és lakásban lakunk egy város közepén, ilyenkor az ebédkészítés után ott a nagy kupac zöldhulladék az asztalon, amivel fogalmunk sincs, mit is csinálhatnánk.

A komposzt gondoskodást igényel, és ha nem is varázslat, de maga a csoda a kicsiknek. Milyen csodák jönnek létre a komposztban?

  1. Magyarázzátok el a gyerekeknek, hogy ha komposztálunk, nem csak a szemét mennyisége lesz kevesebb, hanem azzal, hogy az értékes anyagokat visszajuttatjuk a talajba tápanyagban gazdag föld jön létre. Ebben a kis növények könnyebben növekszenek, a gyökerek lélegeznek és ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. Az élővilág gazdagabb lesz, ráadásul kis élőlények ezrei költöznek a kertbe általuk. Próbáljátok ki ti is! Gyűjtsetek bogarakat és figyeljétek meg őket pár napig!
  2. Helyezzetek el a konyhában vagy a lakás erre alkalmas részén egy tárolót a biohulladéknak (ebbe kerülnek majd a levelek, héjak, nyesedékek, magházak). A konyhai munkák során mindig használjuk mi is, így a gyerekek ebben is utánozni tudnak minket.
  3. Készítsetek és rajzoljatok a gyerekekkel kis táblákat, amire azokat a tárgyakat is rárajzoljátok, amiket esetleg kifelejtenénk a biohulladékok közül (pl. kávézacc, tojáshéj, teafilter, papírtörlő).

4. Készítsetek és rajzoljatok kis táblát azzal kapcsolatban is, aminek TILOS a komposztba kerülnie, szóval a nem szívesen látott vendégek: – festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék  – az ételmaradék, hús, csont, – fertőzött, beteg növények – húsevő állatok alma, porszívó gyűjtőzsákja.

5. Ha van kerti komposztálótok, akkor tartsátok nedvesen, szórjatok bele mindig fűből, nyesedékből apránként a konyhai hulladék közé, és rendszeresen forgassátok át. Ha ezt nem végzitek el, akkor rothadásnak indulhat és büdösödni kezd.

6. Ha a városban laktok és nem szívesen neveltek gilisztákat, akkor keressétek fel a legközelebbi közösségi komposztálók egyikét (lista itt elérhető)!  Higgyétek el, csapatban minden könnyebb! 😊

7. Ha szeretnétek a lakásotokban élő növényeknek fenséges tápanyagokat termelni, akkor használhattok beltéri komposztálót is. Ezeknek mára már számos formája elérhető. Következő cikkünkben erről részletesen olvashatsz majd.

Kérdés esetén keresd a nonprofit szervezeteket az alábbi elérhetőségeken:

Források:

www.kothalo.huwww.humusz.huwww.kukabuvar.hu, www.balintgazda.hu www.hulladek-suli.hu www.agronaplo.hu www.edenkert.hu www.omgk.hu