Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

Komposztládák és barna kukák minden kertbe

2021. december 13.

Egy korábbi pályázat eredményeként rövidesen komposztládák és a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló barna kukák kerülhetnek a budakalászi családi és társasházak kertjébe. A beszerzés hazai és uniós forrásból történt és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda bonyolította. Az elhúzódó projekt egyeztetései után a pályázat keretében további korszerű eszközökről is gondoskodott az önkormányzat. A családi házak lakói és a társasházak közösségei 2021. december 31-ig jelezhetik igényeiket.

Három éve tartó hosszas előkészület után végre megérkeztek az első szállítmányok, a műszaki átadás-átvételek után januárban megkezdődhet a komposztáló edények és a barna kukák kiosztása a budakalásziaknak, amit egy regisztrációs rendszer fog segíteni.

A 120 literes barna kuka, a 310 literes komposztáló edény és a 240 literes barna kuka

A barna kukákból egy darab 120 vagy 240 literes választható. A társasházak akár 1100 literes hulladékgyűjtő edényeket is igényelhetnek; a 310 literes komposztáló edényekből pedig több is kérhető.

2021. december 31-ig az erre rendszeresített lakossági on-line űrlap kitöltésével jelezhetik igényeiket a budakalásziak.

A lakossági űrlap itt érhető el.

Az űrlap kitöltéséhez 2022. január 4-én, 5-én és 6-án a hivatali időben további személyes segítséget kínálunk a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán.

A társasházak közösségei a közös képviselő útján az info(kukac)budakalasz.hu címre szintén az év végéig küldhetik el kéréseiket. Az edényzet méretével és darabszámával kapcsolatos kívánságokat a hivatal a regisztrációk sorrendjében és a rendelkezésre álló készlet erejéig figyelembe fogja venni.

A 2022. januárban 65. életévüket már betöltött budakalásziaknak az önkormányzat házhoz szállítja az előzetesen igényelt eszközöket. Azok a 65 év felettiek, akik online nem tudják kitölteni az igénylőlapot, a december eleji karácsonyi csomagátadás alkalmával az önkormányzat munkatársai segítenek, illetve a mintaedényzetet is meg lehet majd nézni a Faluházban. Az űrlap kitöltéséhez számukra 2022. január 4-én, 5-én és 6-án a hivatali időben további személyes segítséget kínálunk a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán.

A teljes közel 150 milliós pályázat keretében egy nagyteljesítményű mobil ágaprító, két teherautó és egy homlokrakodó is Budakalász birtokába kerül. Ezekkel az eszközökkel jövőre egy házhoz menő korszerű zöldhulladék-kezelési szolgáltatást fogunk indítani, hogy a kertekben levágott vastagabb ágak ledarálva mulcsként a ház körül hasznosítható vagy elszállítható legyen.

A programnak köszönhetően az egyszerhasználatos műanyag zsákok tömegét Budakalászon barna kukák váltják fel, ami fontos lépés környezetünk megóvása érdekében. Lényeges tudnivaló, hogy jövőre a szolgáltató nem küld zöldhulladék-zsákokat, 2022 márciusától a barna kukákból fogja elszállítani a zöldhulladékot. A többlet zöldhulladék elszállítására szükség esetén a szolgáltató továbbra is forgalmaz majd saját műanyag zsákot, amelyet a barna kuka mellé kell kihelyezni. A tavaszi és őszi korlátlan zöldhulladék-szállítások megmaradnak, az előre meghirdetett időpontokban a zöldhulladék a már megszokott módokon kihelyezhető lesz.