Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 27. hétfő | Hajnalka napja

Hírek

 

Kormányzati egyeztetés Budakalász energiamegtakarítási intézkedéseiről – FRISSÍTVE

2022. november 28.

Az elhalasztott első időpont után a város vezetői ma találkoztak a kormányzat illetékeseivel, hogy egyeztessenek Budakalász energiamegtakarítási intézkedéseiről és a további lehetőségekről.

Számos területen zajlanak a város és a kormányzat közötti egyeztetések. Több téma is napirenden van, ezek közé tartozik az energiamegtakarítás kérdése, valamint a beruházások, fejlesztések ügye. Az energiaválság mindenkit fokozott takarékosságra int. A központi kormányzati elvárások 25 százalékos megtakarítást fogalmaztak meg, a budakalászi önkormányzat is hasonló mértékű megtakarításra törekszik.

Országszerte egyre több múzeum, sportcsarnok, művelődési ház és intézmény zár be a drasztikus rezsinövekedés miatt. Budakalászon továbbra is az a cél, hogy a város közintézményeit, az önkormányzati fenntartású óvodákat, bölcsődéket ne kelljen bezárni. Ugyanígy fontos, hogy a Faluház januári, februári programjait is a tervek szerint tarthassa meg. Az elhalasztott első időpont után a város vezetői ma a Miniszterelnökségen egyeztettek a konkrét energiamegtakarítási intézkedésekről és a város hosszú távú, jelentős energiamegtakarítást eredményező terveiről.

A város vezetői Balla György kormánybiztossal és munkatársaival egyeztettek. A tárgyaláson elhangzott, hogy a 10.000 lakos feletti településeket a Kormány – a központi költségvetési lehetőségek függvényében – 2023-ban egyedi támogatással készül segíteni, a támogatás mértékére az egyes települések gazdasági helyzete alapján tesznek javaslatot.

Budakalász szorgalmazza, hogy az energiatakarékosságot célzó beruházásokra (például a közvilágítás korszerűsítésére) legyenek pályázati lehetőségek, illetve kedvezményes finanszírozási konstrukciók. A Kormány az energiahatékonyságot célzó beruházások esetében támogatja az önkormányzatok hitelfelvételét, dolgoznak rajta, hogy legyenek kedvezményes finanszírozási konstrukciók, a pályázati források elérhetősége pedig nagyban függ az EU-s tárgyalások alakulásától.

A városnak további kérdésekre is választ kell majd adnia, így az egyeztetés folytatódik.