Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Környezetbarát korszerűsítés a kőhegyi menedékházban

2021. április 28.

Pomáz közelében található – a budakalásziak körében is igen közkedvelt – turista hely, a Kőhegy. Jó hír a kirándulók szerelmeseinek, hogy a Kőhegyi Czibulka János Menedékházban környezetbarát felújításokat, korszerűsítéseket végeztek, az áramellátást megújuló energiaforrással biztosítják. Kibővített konyhával várják a turistákat, nagyobb csoportokat is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2020-ban a Miniszterelnöki Kabinetirodával együttműködve, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretein belül kezdte meg és idén fejezte be három erdei szálláshely korszerűsítését, felújítását, többek között a kőhegyi menedékházét is.

A Kőhegyi Czibulka János Menedékházat a Pilisi Parkerdő 2014-ben újította fel teljeskörűen. Az azóta eltelt időszak alatt egyre fellendülő bakancsos turizmus hatására viszont további felújítások, korszerűsítések, beruházások váltak szükségessé.

A házban vezetékes víz kialakítására nincs lehetőség, így a vízellátást az esővíz összegyűjtésével biztosítják, több földben elhelyezett ciszterna segítségével. Innen az ívóvíz minőségű víz egy víztisztító berendezés segítségével kerülhetett az épületbe. Mivel a meglévő ciszternák a menedékház folyamatosan növekvő szükségletét, terhelését már nem tudták kiszolgálni, egy új, földbe süllyesztett 300*250*200 cm-es méretű, hermetikusan záródó ciszternát építettek, a meglévőket pedig felújították. A felújítás az épület tetejét is érintette: a kiépített napelemrendszer immár megújuló energiaforrásból biztosítja a turistaház áramellátását.

Napelemek a kőhegyi menedékház teraszának tetején. Forrás: Pilisi Parkerdő.

Budapest közelségét kihasználva a menedékházhoz rengeteg, egy napos túrán részvevő kiránduló érkezik, akik szívesen fogyasztanak el itt egy kávét vagy akár egy egyszerű egytálételt. Az épületben működő konyhát egy külső nyárikonyhával egészítették ki, ami a továbbiakban a büfé kínálatának bővítését teszi lehetővé, de a városi környezetből érkező kisebb csoportoknak akár kreatív gasztronómiai programot is nyújthat. A konyha bővítése a több napra érkező, a menedékházat szálláshelyként is igénybe vevő, akár nagyobb csoportok teljeskörű étkeztetéssel történő gördülékeny ellátását is lehetővé teszi.

A Kőhegyi Czibulka János Menedékház mellett a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően a Budakeszi Arborétumban található faház és a Telki közelében elhelyezkedő Anna-lak is korszerűsítő felújításokon esett át.

A felújított erdei szálláshelyek a járványügyi helyzet függvényében várhatóan 2021 júniusától tudják fogadni a szállóvendégeket.

További információ: Pilisi Parkerdő Zrt.

Borítókép: Pilisi Parkerdő