Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 27. hétfő | Hajnalka napja

Hírek

 

Koronavírus-járvány: Budakalászon is nő a megbetegedések száma

2022. július 21.

Ismét nő a koronavírusos megbetegedések száma szerte a világon. A számok egyértelműen azt mutatják, hogy hazánkban is terjed a járvány. Budakalászon is újra egyre több a fertőzött – tudtuk meg a háziorvosoktól. A nyár és a kánikula ellenére sem szabad félvállról venni a tüneteket.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján a járvány terjedése világszerte jelentősen gyorsult: huszonnégy óra alatt több mint 1,5 millió új esetet regisztráltak, az utóbbi hét napban az amerikai egyetem statisztikái szerint naponta átlagosan 975 ezer fővel nőtt a fertőzöttek száma.

Európa számos országában egyre több fertőzöttet találnak, és az omikron épp most terjedő alvariánsai a jelek szerint kevésbé szezonálisak, azaz nem várják meg a hűvösebb, őszi hónapokat, hanem már a nyár folyamán gyorsan terjednek. Az európai hatóság már nemcsak a 80 év feletti, hanem a 60–79 éves korosztály és a veszélyeztetett csoportok tagjainak, a krónikus betegeknek is javasolja a negyedik oltás felvételét. A napokban Müller Cecília országos tisztifőorvos jelezte: a magyar nagyvárosok szennyvízében nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, ami szintén azt jelzi, hogy emelkedik a megbetegedések száma.

A budakalászi háziorvosok is hasonló tapasztalatokról számolnak be. A 4-es körzetben dolgozó dr. Rácz Katalin érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt időszakban valóban nőtt a betegek száma, így fontos lenne, hogy vigyázzunk magunkra és persze egymásra is. A szakemberek azt kérik, hogy aki a jellegzetes tüneteket észleli, telefonon jelentkezzen, és a korábbi protokollnak megfelelően járjon el, tehát ne induljon el rögtön az orvosi rendelőbe, kitéve ezzel a fertőzés veszélyének másokat is.

Hazánkban az elmúlt egy hétben több mint tízezer új fertőzöttet regisztráltak, a kórházi ellátást igénylők száma 866, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig 17 volt. Hatósági házi karanténban jelenleg 1083-an vannak. A beoltottak száma 6 412 843 fő, közülük 6 199 845 fő a második, 3 887 027 fő a harmadik, 311 547 fő már a negyedik oltását is felvette. Magyarországon a járvány kezdete óta összesen 1 951 079 fő a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 46 736 fő.

A koronavírus okozta megbetegedés leggyakoribb tünetei:

 • láz
 • száraz köhögés
 • légszomj
 • izomfájdalom
 • fáradékonyság, levertség
 • orrdugulás, orrfolyás
 • torokfájás
 • hasmenés
 • íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése.

A tünetek jelentkezhetnek együtt vagy önállóan is.

Mit tegyen, ha a fenti tüneteket észleli magán?

 • Kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, amíg a tünetei el nem múlnak! Fontos tudni, hogy a vírust a fenti tünetek megléte idején terjesztheti leginkább.
 • Háziorvosát ne személyesen keresse, hanem telefonon hívja fel! Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor tesztet rendel el.