Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Korszerű diagnosztikai eszközökkel gyarapodott az Egészségház

2020. május 11.

Az Egészségházba korszerű diagnosztikai eszközöket vásárolt az Önkormányzat, amelyek a járványhelyzet következményeinek további enyhítésére is szolgálnak.

A professzionális készülékek segítik az orvosokat a betegellátásban a pontos diagnózis, a megfelelő terápiás terv kidolgozásában, aminek az előnyeit a betegek közvetlenül élvezhetik. A két új berendezésről dr. Tündik András orvos, a Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságának tagja számolt be.

Az egyik készülék arra alkalmas, hogy bizonyos vérhígító gyógyszer szedésére kényszerülő betegeknél a terápiát jelentő véralvadási szintet rendszeresen ellenőrizhessük. Az eredménytől függően a kezelőorvos módosítja a gyógyszer mennyiségét, akár minden hónapban. Ez azért fontos, mert ha az ellenőrzés elmarad és a vérhígítás mértéke a terápiás tartományon kívül esik, akkor végzetes kimenetelű érelzáródás vagy belső vérzés alakulhat ki.

Az ellenőrzés hagyományosan laboratóriumban történik, amivel együtt járnak a vérvétel kellemetlenségei: beutaló kérése, utazás, vérvétellel járó fájdalom, a laboratóriumi vérvételi időhöz való kötöttsége, ami egy munkába járó betegnél havonta egyszer a munkából való kiesést is jelentette. Ráadásul az eredmény nem volt azonnali, újabb orvos-beteg találkozót igényelt. A beteg jó esetben 24 órán belül, de egy hétvége vagy munkaszüneti nap közbejövetele esetén több nap múlva értesült csak. Az említett szűk terápiás tartományon kívüli szövődmények ismeretében ez a késlekedés kockázatos.

Az új diagnosztikai eszközzel az orvos azonnal ellenőrizni tudja a vérhígítás szintjét és szükség esetén rögtön korrigálja a gyógyszer dózisát. Nagy előnye a készüléknek, hogy hordozható, betegágy mellett is elvégezhető a mérés. A mintavétel egyszerű, fájdalmatlan, technikája megegyezik az ujjbegyből történő vércukorméréssel. Nem utolsó sorban pedig csökken a betegek várakozási ideje a rendelőben.

A járvány időszakában az ellenőrzés elmaradása további kockázatot jelent a beteg számára, mert a hagyományos vérvétellel járó járulékos procedúra (utazás, várakozás, nagyszámú kontaktus az egészségügyi személyzettel) a fertőzés kockázatával is jár. Az ilyen gyorsdiagnosztikai készülékek kifejezetten járványhelyzetben segítik a korszerű és biztonságos betegellátást. A készülékkel a vizsgálat gyors, a kezelése egyszemélyes, közel az Egészségházban, előre egyeztetett időpontban vagy a beteg akadályoztatása esetében akár otthonában is elvégezhető.

A méréshez a mérés összetettsége miatt egy speciális tesztcsík szükséges, ami nem összehasonlítható egy egyszerű vércukormérő tesztcsíkjához. Míg egy ujjbegyből mért vércukormérés kb. 100-150 forint, addig a véralvadási szint mérése 1700-2000 forint, beszerzési ártól függően. Látva a készülék előnyét az akut ellátást igénylő esetekben, a készülék mellé tesztcsíkot is vásároltunk, így az azonnali ellátást igénylő esetekben a betegek ingyen igénybe vehetik a készüléket.

A készülék nem tartozik a kötelező háziorvosi minimumfeltételhez. A megléte emeli az ellátás színvonalát, választható szolgáltatás lehetőségét teremti meg, mely a beteg számára könnyebbséget jelent a rendszeres ellenőrzések során.

 

 

 

 

A rendszeres ellenőrzésekkel járó költség vállalása a betegek nagy száma miatt nem elvárható a háziorvosoktól, ezért ennek költségét a nem térítésmentes szolgáltatások körében a háziorvosok határozzák meg.

Ennek ellenére az Önkormányzat a járvány időszakában rendszeresen szükséges ellenőrzések mérési díját is átvállalta, hogy csökkentse a nagy kockázatú krónikus betegségben szenvedő betegek járványos vírusfertőződésének kockázatát.

A másik berendezés egy úgynevezett Smarttester, szintén egy gyorsdiagnosztikai készülék. Segíti az orvost a gyors döntés meghozatalában, akár a beteg otthonában, akár a rendelőben. Másfél perc alatt az ujjbegyből vett 1 csepp vérből kimutatja a gyulladás jelenlétét és mértékét is (CRP-érték). Ez a klinikummal együtt értékelve elkerülhetővé teszi a felesleges antibiotikumhasználatot. Az antibiotikumok felesleges használata miatt mára számos antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium alakult ki, melyek jelen vannak a hazai kórházakban is, nem kis gondot okozva a betegellátás során. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az indokolatlan antibiotikumhasználat mennyire káros az egészségre. Szeretném hangsúlyozni, hogy az antibiotikumokra szükség van, de azt csak indokolt esetben szabad alkalmazni. Ennek eldöntésében segít a készülék.

A készülék alkalmas még olyan akut, végzetes betegségek diagnosztizálására, mint az EKG jelet nem adó szívinfarktus és ki lehet vele zárni a mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia lehetőségét is.

A készülék a járvány időszakában különösen jó szolgálatot tesz mind a fertőzések okának differenciálásában és annak lefolyásának követése során és elkerülhető a beteg indokolatlan beutalása egy egészségügyi intézménybe, ahol sokkal nagyobb a koronavírus fertőzés esélye. A készüléket nemcsak akut ellátásban, hanem az Önkormányzat által szervezett lakossági szűrések során is alkalmazni fogjuk.”

– tájékoztatott dr. Tündik András.

Beszerzésre került az Egészségház számára továbbá egy ózongenerátor is. Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja és ezáltal kiszűrhetővé teszi, amit a telítődött szűrőanyagról időszakos visszamosatással lehet eltávolítani. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.