Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Korszerű strand és gazdasági előnyök a Luppa-tó értékesítéséből

2017. március 02.

Színvonalas strandra és gazdasági előnyökre váltja a város a Luppa-tó értékesítésének bevételét

 
Budakalász Város Önkormányzata korábbi ígéretének megfelelően a sikeres pályáztatást és a szerződések megkötését követően ezúton számol be az önkormányzati tulajdonú Luppa–tó rész és az ehhez kapcsolódó földterület sikeres hasznosításáról.

DSC_0758

Az Önkormányzat 17 évvel ezelőtt vásárolta meg a tófelület hozzávetőlegesen egynegyed részét, 72 millió forintos vételáron. A befektetés célja elsősorban a kavicsvagyon kitermelése volt. A tényleges bányászati tevékenység 2016-ban lezárult és ugyan az előzetes várakozásokat alulmúlta, összességében hozzávetőlegesen 40 millió forint bevételt eredményezett.

Az elmúlt időszakban folyamatos problémát jelentett az évről évre egyre nagyobb létszámban megjelenő – elsősorban nem budakalászi – illegális fürdőző, ami a megfelelő infrastruktúra és felügyelet hiányában jelentős közegészségügyi, köztisztasági, és életbiztonsági kockázatot rejtett magában.

A tavalyi év folyamán a tó Óbuda Zrt. tulajdonában álló részén megjelent egy szakmai befektető, aki igényes kivitelű és pozitív lakossági fogadtatású strandot létesített. Tekintettel arra, hogy a beruházás híre az országos médiában több helyen is megjelent, drasztikusan emelkedett a fizetős strandot megkerülő, az önkormányzati részt ingyen és jogellenesen használók létszáma. A helyzet fenntartása esetén az Önkormányzatot, mint tulajdonost éves szinten 10-20 millió forint nagyságrendű köztisztasági és rendészeti költség terhelné a veszélyforrások fennmaradása mellett. A kaotikus állapotok megelőzése érdekében sürgős lépésekre volt szükség.

Az érdemi változatásra két lehetőség mutatkozott: a saját beruházás és a terület hasznosítására pályázat kiírása.

A strand létesítéséhez minimum 300-500 millió forintos kezdőberuházásra és éves szinten 30-40 millió forintos üzemeltetési költség biztosítására lett volna szükség, miközben az ilyen speciális jellegű hasznosításra az Önkormányzat a szükséges tapasztalattal és humán erőforrással nem rendelkezik és nyilvánvalóan nem tud konkurálni a szomszédos terület profi hasznosítójával.

14435357_1838958309670207_3356304118556912221_o

A másik lehetőség a pályázat kiírása volt. Gerendai Károly befektető még a múlt év elején jelezte az Önkormányzat felé, hogy amennyiben erre lehetőség nyílik, szeretné megvásárolni a tófelület önkormányzati részét, ezzel egyidejűleg bérelni a tóparton található 6,5 hektáros önkormányzati területet strand és parkoló céljára. A tórészlet tulajdonjogáért és a parti területek 10+10 éves bérletéért összesen 136 millió forint összeget ajánlott fel. (101 millió
Ft vételár és 35 millió forint bruttó bérleti díj.)

Többszöri egyeztetést és a szakmai befektető Képviselő–testület előtti bemutatkozását követően megtörtént a tófelület értékbecslése és a nyílt pályázat kiírása, melyet az Önkormányzat saját honlapján és az országos ingatlanportálon is megjelentetett.

Az ajánlattevő Lupa Vagyonkezelő Kft. érvényes pályázatot nyújtott be, a következők szerint:

  1. A tófelületre 118 millió forintos vételi ajánlatot tett, mely összeg megfizetésére 2019. december 31. határidővel, több részletben történő teljesítéssel vállalt kötelezettséget.
  2. A pályázatban szerepel a tóparti önkormányzati területekre vonatkozó 10+10 éves bérleti ajánlat is, évi 3 millió forint + Áfa árral, összesen 76.200.000.- Ft értékben.

Az ajánlatot az Önkormányzat a kedvezőbb feltételek elérése és az Önkormányzat üzleti érdekeinek védelme érdekében zárt ülésen tárgyalta. Nem lett volna szerencsés ugyanis, ha az ajánlatevő fél megismeri a város üzleti álláspontját a szerződéskötést megelőzően, különös tekintettel arra, hogy a bérlet vonatkozásában az ajánlatot eltéréssel fogadta el.

A képviselő-testületi döntés alapján sor került a szerződések megkötésére, ennek köszönhetően az Önkormányzat 118 millió forint összegű vételárhoz és az 5+5 éves bérleti szerződés keretében 38.100.000 Ft bérleti díjhoz jut. A szerződések összértéke 156.100.000 Ft. Az eredeti (136 millió Ft-os) ajánlathoz képest az ellenérték 20 millió forinttal emelkedett, miközben a bérleti időszak megfeleződött.

A Luppa-tó eladásából származó bevételt az Omszk park sport és rekreációs célú fejlesztésére kívánja fordítani a város. Így szeretné a csónakázást, vízibiciklizést lehetővé tenni, stéget, szö
kőkutat és zenés fényjátékot létrehozni valamint a tó körül gyalogjárdát építeni.

A „Sziget fesztivál” Budakalászra költözésével kapcsolatos aggodalmak elkerülése érdekében nyomatékosan hangsúlyozni kívánjuk, hogy a bérleti szerződés csak strand és parkoló célú hasznosítást tesz lehetővé, az ettől való eltérés a szerződés azonnali hatályú felmondását eredményezi.

A bérleti szerződésben a beruházó kötelezettséget vállalt arra, hogy a szerződés időtartama alatt a helyi lakosok részére lakcímkártya felmutatása ellenében 20% belépődíj kedvezményt biztosít.

Reményeink szerint a megállapodás eredményeként a budakalásziak egy minden igényt kielégítő, kulturált létesítmény használatára, a fiatalok nyári munkára kapnak lehetőséget. A Luppa-tó fejlesztése mindemellett jelentős gazdasági előnyöket is generál a város számára: munkahelyeket teremt, iparűzési adóbevételt eredményez és turisztikai vonzerőt is jelent majd a városnak. Az önkormányzati parti ingatlanok forgalmi értéke pedig 30-50 százalékban emelkedik, amely milliárdos nagyságrendben növeli az önkormányzati vagyont.

15003223_1864109897155048_1531448366568509430_o