Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Köszönet a Jótevőknek – négy nap alatt több mint 3 tonna adomány gyűlt össze

2023. november 02.

Október 10-én tettük közzé azt a felhívását, amiben a borsodi rászorulók részére adakozásra buzdítottak mindenkit. Az akció keretein belül a Faluházban gyűltek a felajánlások, majd a felhívásnak megfelelően az adományokat a kazincbarcikai Római Katolikus Plébániára szállították a szervezők.

Az őszi adománygyűjtés a tavaszihoz hasonlóan várakozáson felüli eredménnyel zárult. Négy nap alatt a nagylelkű adakozóknak hála hozzávetőleg 25 köbméternyi, több mint 3 tonna adomány gyűlt össze. Sok gyerekbicikli, roller, kismotor, társasjáték, ruhanemű, edény, ágynemű, ágyneműhuzat, babakocsi és babaholmi érkezett. Az adományok közül különlegessége miatt kiemelkedik a csocsóasztal, amit a hajléktalanokat támogató Szent Egyed közösség  ajánlott fel. Az asztalt a ferencvárosi Gát utcában, József Attila szülőházával szemben, egy kedves kalászi úriember segítségével tették az utánfutóba. A játék valaha 100 forintos érmével működött, mostantól azonban ingyen fog tartalmas programot kínálni a fiataloknak, ami különösen télvíz idején lesz hiánypótló.

Ezen felül egy ma már kuriózumnak számító, Csepel gyártmányú mechanikus varrógépet is adományoztak a budakalásziak. A Don Bosco szaléziak az ország legnagyobb szakiskoláját működtetik Kazincbarcikán, 11 szakma elsajátítására van lehetőség, többek között varrónőket is képeznek. Ez a gép egy képzett varrónőnek megélhetést adhat, leszerelve pedig íróasztalként szolgálhat.

“A gyűjtés híre nemcsak a környékbelieket szólította meg: a Facebooknak hála, egy reptér közelében lakó család egy nagy csomagtartónyi, méret szerint rendszerezett, kiváló minőségű gyermekholmival járult hozzá az adománygyűjtéshez. A rászorulók nevében köszönet illeti az adakozó Karitász szervezeteket, az adománygyűjtés létrejöttében segédkező intézményeket és minden jószándékú adományozót!” – mondta a szervezők képviseletében Andrásfalvy Márton.

Az alábbiakban a kazincbarcikaiak köszönőlevelét tesszük közzé.

Kedves Jótevőink!

Meghatódva fogadtuk azt az ajándéközönt, ami a Karitász csoportok, a kedves hívek és minden segítőkész, jóakaratú ember összefogásából Kazincbarcikára érkezett. Külön köszönet a Budakalászi Szent Ferenc Karitászcsoportnak, a Budakalászi Református Karitásznak, a Pomázi Karitásznak, valamint a Budakalászi Önkormányzatnak a plakáttervezésért és a marketingért, a Faluháznak a gyűjtőpont biztosításáért és minden kedves munkatársuknak a segítőkészségükért, a Szent Egyed közösségnek a csocsóasztalért, mindenekelőtt azonban a nagylelkű helyi vagy távolabbi adakozóknak.

Az adományokat a környező mélyszegénységben élők részére fogjuk továbbítani.

Kazincbarcikán a Don Bosco szaléziak gimnáziumot, szakiskolát, kollégiumot, családoknak ideiglenes lakhatási lehetőséget, sportcsarnokot, plébániát, karitászközpontot tartanak fenn, emellett a Felzárkózó Települések program keretében a szaléziak gondozásába két borsodi település is tartozik: Sajókaza és Balajt. E falvakban működő úgynevezett Jelenlét pontokon a szegények többek között egészségügyi tanácsadást, csecsemőgondozást, adminisztratív segítségnyújtást és közösségépítő teret kapnak. A Jelenlét célja, hogy újraépítse a közösséget, kiutat mutasson a nyomorból, kilátástalanságból és a legszegényebbek is hozzájussanak olyan közösségi, szociális, oktatási, egészségügyi szolgáltatásokhoz, amelyek korábban elérhetetlenek voltak számukra. Az itt folyó programok tehát számos területet céloznak meg, például a kisgyermekek egészséges fejlődését, családmentorálást, gyermekek zenei nevelését, közösségi oktatókert és helyi konyhakertek létrehívásának ösztönzését, lakhatási támogatásban való segítségnyújtást, egészségnevelést, egészségügyi és oktatási rendszerbe való bevonást, munkába állás támogatását.

A Kazincbarcikára érkezett adományok a barcikai rászorulókon túl a fenti települések szegényeinek is óriási segítséget fognak nyújtani az emberibb életkörülmények megteremtésében.

Nagy hálával mondunk köszönetet még egyszer a rászorulók nevében is minden jószívű adakozónak, és minden szívnek és kéznek, akik segítettek.

Isten áldása kísérje életüket, és fizessen meg jóságukért.

Szeretettel és köszönettel:

Páter Tran Si Nghi Ferenc vietnámi származású szalézi plébános és karitász vezető,

és a kazincbarcikai Karitász csoport minden tagja.

 

Kiemelt kép: pixabay.com