Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Közel tízezer diák kap tejet és gyümölcsöt a Váci Tankerületi Központ iskoláiban

2019. szeptember 26.

Valamennyi nevelési-oktatási intézmény a mindennapos működés során kiemelt figyelmet fordít a tanulók teljes körű egészégfejlesztésére. A pedagógusok az egészséges életmódra nevelés keretén belül nagy hangsúlyt helyeznek az egészséges táplálkozásra és a megfelelő szokásrendszer kialakítására.

Mindezek érdekében a Váci Tankerületi Központ legtöbb iskolája ebben a tanévben is részt vesz az állami finanszírozású iskolatej- és gyümölcsprogramokban.

A Szentendrei, Szobi és Váci járásban az iskolatej-programban a tankerület 45 intézménye vesz részt, lehetőséget teremtve ezzel ahhoz, hogy közel tízezer gyermek jusson hetente négy alkalommal az iskolákban is az egészséges italhoz és egyéb tejtermékekhez. A legnagyobb mennyiségben az ízesített tej fogy a tanulók körében, azt követi a natúr folyadéktej, majd a gyümölcsdarabos joghurt, az ömlesztett sajt és az ízesített, illetve a natúr joghurt.

Az intézmények többsége az iskolatej program mellett csatlakozott az iskolagyümölcs programhoz is, mely során a diákok az iskolákban friss gyümölcsöt, elsősorban almát, körtét, szilvát és gyümölcslevet kapnak.

A termékeken kívül a diákokat kóstoltatással és rajzpályázatokkal is várják a szolgáltatók, mellyel a diákok rendszeres tej- és gyümölcsfogyasztását kívánják előmozdítani. A prevencióval az egészséges életmódra és annak szükségességére hívják fel a tanulók figyelmét a köznevelési intézményekben.

A programok az egész országra kiterjednek, finanszírozásukról a kormány gondoskodik. A döntéshozók azt remélik ezzel, hogy csökkenthető a gyermekek körében az egyre növekvő csontritkulásos esetek száma, valamint a gyerekkori elhízás, és megváltoztathatók a gyerekek egészségtelen élelmiszer-fogyasztási szokásai.