Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Középpontban a tömeg- és szabadidősport – elkészült Budakalász új sportkoncepciója

2023. június 21.

Elkészült Budakalász új sportkoncepciója. A régi 2009-es célkitűzésekhez képest a legmarkánsabb változás, hogy a hangsúly a szabadidő- és tömegsportra kerül át. A koncepció készítői szerint a mozgás öröme megtapasztalásának, az egészséges életmódra nevelésnek van a legtöbb hozadéka a közjó szempontjából és a város anyagi helyzete is erre ad reális lehetőséget. A Budakalász sportjának jövőjét meghatározó anyagot a településen működő sportegyesületek, óvodák, iskolák és intézmények képviselői, civilek és testnevelők egyaránt véleményezték. Javaslataikat, ötleteiket ezúton is köszönjük.

A 2009-ben elfogadott budakalászi sportkoncepció felett jócskán eljárt az idő. Az eltelt évek alatt jelentősen nőtt a lakosságszám, változott az intézményi háttér, de változtak az elvárások és a lehetőségek is. Az új sportkoncepció sikere érdekében párbeszédre hívtuk a kalászi sportegyesületek irányítóit, az intézmények szakembereit. Mindenkire számítottunk, akik tapasztalataikkal, szaktudásukkal segíteni akarták Budakalász új közép- és hosszú távú sportkoncepciójának összeállítását. Fórumot szerveztünk és a városvezetés elképzelései, valamint az ott elhangzottak figyelembevételével elkészült a sportkoncepció tervezete, melyet a településen működő egyesületek, intézmények és a Budakalászon dolgozó szakemberek ismételten véleményeztek.

A sportkoncepció szükségességét indokolja az a jelenség is, hogy amíg a hazai versenysport-élsport területén jelentős nemzetközi sikereket érünk el, addig a magyar társadalom, a lakosság széles rétege igen rossz egészségi állapotban van. Budakalász adottságai szerencsére kiváló és változatos lehetőségeket kínálnak a sportolásra – fogalmazott dr. Göbl Richárd orvos-polgármester.

Az Önkormányzat célja, hogy minél több budakalászi lakos testi és mentális egészségének megőrzése érdekében rendszeresen és kulturált körülmények között sportoljon. Ennek érdekében fejlesztik a sportolási lehetőségeket és segítik a gyermekek, felnőttek, valamint az időskorúak és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok mozgáslehetőségeit. Fontos az iskolán kívüli, önszerveződő sporttevékenység feltételeinek megteremtése és az egyesületi utánpótlás-nevelés támogatása. Ugyancsak kiemelt cél, hogy minden alsó tagozatos kalászi gyermek tanuljon meg úszni.

A sportolás, a testmozgás népszerűsítése érdekében az Önkormányzat továbbra is helyszínt, infrastruktúrát és támogatást biztosít tömeges városi sportrendezvények lebonyolításához.  A már hagyományos nagyszabású és a helyi lakosok számára ingyenes sportrendezvények (a tavaszi és az őszi Tófutás, a Kevélyre fel! és a Tour de Kalász) folytatódnak. A koncepció szerint ugyancsak folytatódik a 2020-tól már megszokott pályázati rendszer,  mely átláthatóvá tette a helyi sportélet támogatási rendszerét. Az új sportkoncepcióról júniusi ülésén dönt majd a Képviselő-testület.