Közétkeztetés – eszi, nem eszi, nem kap mást?
2020. január 31.
Egy átlagos vasárnapi családi ebéd elkészítésének egy főre jutó alapanyag árai és rezsiköltségei nettó 1000 forint körül van. Egy átlagos étteremben ez a duplájára nő, de ha a közétkeztetést nézzük, a finom ebédet ennek az összegnek a töredékéből kell kihozni. Az iskolai, óvodai és a bölcsődei közétkeztetésre az egészséges táplálkozás érdekében folyamatosan szigorodó szabályrendszer érvényes, amely részletesen meghatározza az ételek elkészítésének, tárolásának módját, az alapanyagok tápanyagtartalmát úgy, hogy folyamatosan csökkenjen a bevitt só, cukor és szénhidrát mennyisége.
A budakalászi bölcsődékben, óvodákban, az idősellátásban és az iskolai közétkeztetésben igénybe vett szolgáltatást a Junior Zrt. (2019-től a Prizma Csoporthoz tartozó Prizma FM Zrt.) végzi. A napokban az intézményvezetőkkel közösen találkoztunk Boros Attilával, a cég étkeztetés üzletágvezetőjével és munkatársaival, hogy átbeszéljük a közétkeztetési szolgáltatás tapasztalatait. A jó és rossz tapasztalatokat az intézmények vezetői és a cég szakemberei a hétköznapokban is folyamatos egyeztetik. A megbeszélésen is előjött: nem könnyű összhangba hozni a gazdasági lehetőségeket, az egészségesebb, de kevésbé ízletes ételeket eredményező összetevő-határokat, de a szolgáltató törekszik erre. Ráadásul, főleg az iskolákban, a szülői igények és a gyerekek igényei sem mindig találkoznak, de a cég továbbra felajánlja annak lehetőségét, hogy a szülők – egyeztetés után – továbbra is megkóstolhassák a készülő ételeket és így közvetlen tapasztalatot szerezzenek a szolgáltatásról.
A közétkeztetésre vonatkozó leggyakoribb kérdések és válaszok itt olvashatók. (Forrás. www.ogyei.gov.hu)