Mobirise

Közlekedésbiztonság fejlesztése Budakalászon

Üdvözöljük a "Közlekedésbiztonság fejlesztése Budakalászon" projekt oldalán. Honlapunkon érdekes és aktuális információkat tudhat meg a beruházásról.

A projekt alapinformációi

Kedvezményezett neve: Budakalász Város Önkormányzata
Projekt azonosítószám: VEKOP-5.3.2-15-2020-00065
A projekt címe: Közlekedésbiztonság fejlesztése Budakalászon
A szerződött támogatási összeg: 55.678.973 Ft


A támogatás mértéke (%-ban):
100 %
Biztosítéknyújtásra köteles: Nem
A projekt megvalósításának kezdete: 2021.05.03.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.08.31.
Záró elszámolás benyújtásának határideje: 2022.11.29.
A támogatási szerződés hatálybalépés dátuma: 2021.08.04.

A projekt bemutatása

A projekt célja a város központi nagy gyalogos és közúti forgalommal terhelt részén a fenntartható közlekedési módokat használó közlekedők biztonságának növelése, közlekedési feltételeinek javítása, kötöttpályás közlekedésre történő ráhordás növelése és kerékpártámaszok telepítése, valamint a kerékpárosbarát (forgalomcsillapított) településrészek városközponton keresztül történő összekötése. A beavatkozások által növelhető a gyalog vagy kerékpárral közlekedők aránya, biztonsága, közlekedési feltételek javulása, környezetbarátabb közlekedési móddal válnak elérhetőbbé a munkahelyek.

A projekt elősegíti a csökkentett sebességű övezetek közötti soft közlekedési módok használatát úgy mint gyalogos, kerékpáros, rolleres és egyéb mikromobilitási eszközök használatát. Ezzel nem csak az egyes településrészek különállóan, hanem településrészek közötti és településközpont célú közlekedés is biztonságosabbá válik.

Az Önkormányzat az alábbi közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási fejlesztéseket kívánja a projekt keretében megvalósítani:

járda építése (Szentendrei út déli szakasza, Budakalász Lenfonó HÉV megálló és Country tanya között)

A Lenfonó hév megálló utasforgalmának több, mint 80%-a autómentes megközelítéssel történik, kerékpáros megközelítése jelenleg nem vonzó, az átmenő forgalom miatt balesetveszélyes. Lenfonó gyártelep gazdasági főbejárata forgalmas, balesetveszélyes. Az út déli oldalára tervezett járda felnőttek, idősek, mozgásukban korlátozottak és gyermekek számára egyaránt biztonságos, mert nem kell szabálytalanul parkoló autók között közlekedni, nem szükséges gépkocsik és teherautók által használt kapubehajtókat keresztezni.

gyalogátkelőhely kivilágítás korszerűsítése (Körforgalom)

Az új járda meglévő gyalogos átjárón keresztezi a 1108 számú utat. A gyalogátkelőhelyen nátrium fényforrású lámpák adják a közvilágítást, amely nem felel meg a hatályos előírásoknak. Az átjáró megvilágítottságát a gyalogosok jobb észlelehetősége miatt LED fényforrásokkal korszerűsíteni szükséges Az átjáró mindkét oldalán egy-egy közvilágítási oszlopon a fényforrások cseréjével a gyalogos átkelőhely megvilágítottsága előírásszerű, ezzel megfelelő lesz. A jó megvilágítottságú gyalogos átkelőhely azért biztonságos, mert a gyalogos már a járdán a zebrához közeledve is észlelhető az autós számára, ezzel az autós fékezéssel fel tud készülni az elsőbbségadási kötelezettségének teljesítésére: hirtelen fékezés nélkül, időben, a gyalogos és más autós veszélyeztetése nélkül meg tud állni a zebra előtt.

térfigyelő kamera beszerzése, telepítése

A projekt keretén belül minden HÉV megállóba 3 db, azaz összesen 9 db térfigyelő kamera beszerzése, telepítése tervezett. A kamerarendszer bővítésével erősödik a város közbiztonsága. A megállók területén is megvalósulhat a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése, a közbiztonság növelése, a közterületi rend biztosítása.

Kerékpárosbarát létesítmények telepítése: 16 db kerékpártámasz beszerzése, elhelyezése

A projekt keretében 16 db 1000 mm hosszú lebetonozható fordított U alakú ,összekötővel rendelkező kerékpártámasz telepítés történik, amely 32 db kerékpár tárolását és lezárását biztosítja. Kós Károly Művelődési Házban rendszeresen tartanak nagy érdeklődéssel járó előadásokat, kiállításokat, rendezvényeket. Az eseményekre a látogatók gyalog, kerékpárral és gépkocsival érkeznek. Korlátozott parkolási lehetőségek miatt az autósok egy része a Szentendrei út két oldalán áll meg akadályozva ezzel mindkét irányú közúti közlekedést. A korszerű kerékpár támaszok lehetőséget adnak, hogy autó helyett kerékpárral közelítsék meg a látogatók az intézményt, ezzel csökkenthető vagy elkerülhető a balesetveszélyes pakolás, növelhető a közlekedésbiztonság.

Kerékpárosbarát forgalomtechnikai átalakítás: kerékpáros nyom kialakítása

Szentendrei út Ciklámen utca- Zeneiskola - körforgalom-HÉV megálló közötti részén, a Budai út HÉV megálló-Kalász Suli Általános Iskola közötti szakaszán.

A kerékpáros nyom a gépjárművek vezetői számára jelzik, hogy az adott szakaszon hol számíthatnak fokozott kerékpáros forgalomra. A kerékpárosok számára a jel biztonság növelő tényező, hiszen az autósok fokozottan számíthatnak kerékpárosok megjelenésére az úttesten. Biztonságos infrastruktúra vonzó a kerékpárosok számára.

A kerékpáros nyom kapcsolódik Budakalász Lenfonó HÉV megállóhelynél végződő gyalogos és kerékpárúthoz, amely nemzetközi (EuroVelo6) kerékpárosturisztikai útvonalra ráhordó elem.

Budakalász Fenntartható Városi Mobilitási Tervének készítése

Budakalász mobilitási problémáinak, víziójának, céljainak és lehetséges megoldásainak stratégiai szintű átgondolására és intézkedésszintű kidolgozására.

Dokumentumtár

Galéria

Kapcsolat

Budakalász Város Önkormányzata
Nád Lilla, pályázati projektvezető, közbeszerzési referens
E-mail: nad.lilla@budakalasz.hu Telefon: +3626 340-266 

© Copyright 2021.