Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Közmeghallgatás volt a Faluházban

2020. október 15.

Budakalász Képviselő-testülete az éves munkatervének megfelelően október 14-én Közmeghallgatást tartott. Az idei első ilyen alkalom tavasszal, a veszélyhelyzet idején online formában zajlott, most a budakalásziak – a járványügyi előírások betartásával – személyesen is jelen lehettek. Azok, akik óvatosabbak voltak, a város közösségi oldalán élőben követhették az elhangzottakat. A korábbi évek ingatlaneladásait vizsgáló bizottsági munkához is érkezett kérdés, amit Kóder György, az Ideiglenes Bizottság elnöke részletesen megválaszolt.

A Közmeghallgatás napirendjén az előzetesen írásban és a helyben szóban feltett kérdések, javaslatok, illetve az ezekre adott válaszok szerepeltek. Előzetesen közel harminc kérdés érkezett, ezeket dr. Göbl Richárd polgármester bevezetője után tematikusan összegyűjtve válaszolták meg az alpolgármesterek, a képviselők, a jegyző, a polgármesteri hivatal irodavezetői, illetve a főépítész.

Szó volt a közösség bevonásáról a város közügyeibe, a közösségi tervezésről, a város fenntartásában lévő intézményekről, az épülő Patakpart Iskoláról, a Vasút sori óvoda pótlásáról, a Városrendészet munkájáról.

Hangsúlyos téma volt a közlekedés, több kérdés is érintette a HÉV-rekonstrukciót, a parkolási problémákat, a város neuralgikus pontjain elviselhetetlen autóforgalmat és a vele járó közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi gondokat. Szó volt a város útjainak helyzetéről, a Berdó, a Taván közműellátottságáról, a város néhány pontján hiányzó internethozzáférésről, a fapótlásokról és a küszöbön álló fásítási programról, valamint a környezetet szennyező és az egészségre ártalmas fűtési gyakorlatról is. A három és fél órás közmeghallgatáson szó volt a megvalósuláshoz közelebb álló északi elkerülő útról és az ennél sajnos sokkal lassabb ütemben zajló M0 tervezési munkálatairól is.

A Kálvária telkek 2016-os eladását vizsgáló bizottság eddigi tevékenységéről Kóder György, az Ideiglenes Bizottság elnöke elmondta, hogy a felkért igazságügyi ingatlanszakértő meghatározta a Budakalász 45, 4203 és 4204 helyrajzi számú Kálvária telkek értékesítéskori forgalmi értékét, és azt nettó 364 millió forintban állapította meg. Összehasonlításul elhangzott, hogy 2017 márciusában – a pályázati és a szerződéses határidőhöz képest két és fél hónapos késéssel – 181 millió 102 ezer 362 forint folyt be Budakalász költségvetésébe.

Az igazságügyi szakértő állást foglalt abban is, hogy az ár nem tartalmazhatta az ÁFA összegét, mivel az eladó és a vevő is ÁFA-alanyok voltak. Az Ideiglenes Bizottság javaslatairól, köztük az önkormányzatok gazdálkodását felügyelő Állami Számvevőszék és a nyomozóhatóság megkereséséről október 21-i testületi ülésükön döntenek majd a képviselők.