Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Közösségi költségvetésből megújult a Tündérmanó ösvény

2023. szeptember 28.

Az idei közösségi költségvetés négy nyertes pályázata közül már meg is valósult az első elképzelés: megújult a Tündérmanó ösvény. Közösségi terek és programok fejlesztésére összesen 10 millió forintos keretet határozott meg a képviselő-testület az idei városi büdzsében. 

A közösségi költségvetésre tavasszal kiírt pályázatra 17 ötlet érkezett, A két legtöbb szavazatot kapott pályázat teljes körű, további két anyag pedig részleges támogatást kapott, összesen 10 820 000 forintos keretösszeggel. A „Tündérmanó ösvény fejlesztése” projekt kitalálói jó hírekkel jelentkeztek: végeztek a munkával és a város lakói már végig is járhatják a sok izgalmat és érdekességet rejtő útvonalat.

„A közösségi költségvetésnek köszönhetően megvalósulhatott a pályázatban megjelölt ötletünk: megújult, illetve kibővült a Tündérmanó ösvény. Az útvonalat járva minden budakalászi lakos fel- és megismerheti az esetlegesen szemük elé perdülő/huppanó tündéreket, illetve manókat. Új manóállomást is kialakítottunk pihenő padokkal. A második lépcsőben a Szalonka utca végén található réten elkészült a madárbarát tanösvényünk is, ahol táblák mutatják be magát a Madárbarát kert programot, valamint a házak és kertek környezetének leggyakoribb madárfajait, életmódjukat és védelmük eszközeit” – mondta a projektről Nagy Zsóka, a Nyitnikék Óvoda intézményvezető helyettese.

Az ajánlott útvonal: Szalonka utca-Berdó köz-Berdó utca-Meredek utca-Szegély utca útvonal. A projekt Facebook-oldala: Nyitnikék Ovi Varázslatos Tündérmanó ösvénye. Az óvoda Szalonka utcai tagintézményében rendszeresen tartanak madarász foglalkozásokat, így a kicsik számára nem ismeretlen ez a világ.

Budakalász Város Önkormányzata a Nyitnikék Óvoda Varázslatos Tündérmanó ösvényének felújítását és továbbfejlesztését 670 ezer forinttal támogatta.

A közösségi költségvetés szavazásra bocsátott fejlesztési javaslatai közül a legnagyobb támogatást a „Közösségi ház, kulturális és sportközpont Budakalász szívében” projekt kapta. Az ötletgazdák a Táncsics u. 1. alatt álló, az önkormányzat által 2020-ban megvásárolt ingatlan komplex közösségi, kulturális és sportcélú hasznosítására tettek javaslatot. Az ingatlan udvarának közösségi célú kialakítására 9,15 millió forintot fordít a város. Ezen felül – szintén önkormányzati forrásból – megvalósulhat az épület előtti közterület rendezése is. A részleges támogatást kapott „Szülők-nevelők akadémiája”, valamint a „Kalászi kocsiösvény” ötletek előkészítése és megvalósítása az ötletgazdák aktív részvételével szintén folyamatban van.

Fotók: Vass Nóra