Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 20. hétfő | Klaudia napja

Hírek

 

Közösségi oldalakon tudatjuk a betörőkkel, mikor nem vagyunk otthon

2022. augusztus 10.

Budakalászon az elmúlt években csökkent a bűnesetek száma, 2021-es évben rekordalacsony 131 bűnesetről tud a rendőrség, tíz éven belül negyedére esett vissza a bűnelkövetés előfordulása, hála a rendőröknek és a rendészetnek. Azonban az adatok nem feltétlenül azt jelentik, hogy ne is foglalkozzunk a biztonsággal, mint inkább azt, hogy az elővigyázatosság és a rendőrséggel, rendészettel való együttműködés meghozza az eredményét. A nyaralási szezonban különösen nem árt az óvatosság.

A közösségi oldalakon élőben közvetítünk arról, ha nyaralni mentünk és üresen áll az otthonunk. Emellett az otthon készített képek közzétételével arról is beszámolunk, hogy milyen értékeket tartunk az ingatanunkban – hívja fel a figyelmünket a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság az Önkormányzatnak megküldött bűnmegelőzési hírlevélben.

Elektronikus jelző-riasztó rendszer telepítése nagyban növeli a biztonságot, rendszeresen karbantartott kamerarendszerrel a betörőről készített kép megkönnyítheti az elkövető azonosítását és megrövidítheti a tettes kézrekerítésének idejét. Több ponton záródó ajtó, falba futó hevederzár, megfelelő ajtólap és ajtótok, ablakra szerelt törésvédelmi fólia, egy szakszerűen telepített rács szintén fontos akadályt jelenthetnek.

  • Fontos, hogy ha elmegyünk otthonról, mindig zárjuk be a kaput, ajtókat, ablakokat.
  • Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, kérjük meg a szomszédot, barátokat, hogy időnként nézzenek körül a házban, vagy legalább a postaládát ürítsék.
  • Kölcsönösen figyeljünk a szomszédságban tapasztalható gyanús eseményekre és szükség esetén azonnak hívjuk a 112-es telefonszámot. Az idegenek rendszáma, vagy annak töredéke, észlelés pontos ideje, észlelt személy testmagassága, ruházata fontos információk lehetnek.

Augusztusban, a nyaralások alatt nagyobb az őrizetlenül hagyott ingatlanok száma. A betörő mérlegelik, hogy milyen könnyű a bejutás és az elmenekülés, van-e kamera, kutya. A bejutás a profi betörőknek 1-2 perc és nem feltétlenül az utcafronton próbálkoznak. Garázs teteje, kert felőli bejutás lehetősége mind olyan információ, amikre a betörés eltervezője gondolhat.

    2021-ben rekordalacsony volt a budakalászi bűnesetek száma