Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 22. szerda | Beáta, Izolda napja

Hírek

 

Különleges zenei élményt kínál a Fesztiválzenekar budakalászi koncertje

2021. szeptember 20.

Szeptember 23-án, csütörtökön 19.00 órától a nagytemplomban különleges lélek- és közösségépítő zenei élményt kínál a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesének budakalászi hangversenye. A koncert ingyenes, de regisztráció javasolt.

Ahogyan a budakalászi civil és lokálpatrióta városvezetés, úgy a Budapesti Fesztiválzenekar számára is különösen fontos a közösségépítés. Az elmúlt évtizedekben a zenekar és közönsége zeneszerető nagycsaláddá nőtte ki magát és együtt éli át az évek során megszületett egység erejét. A koncert egyik célja ennek a családnak a gyarapítása, de ennél is fontosabb célkitűzésünk a helyi közösségek összekovácsolása és megerősítése a zene ereje által. A kalászi zeneiskolában példaértékű az oktató-nevelő munka, városunkban sok muzsikára nyitott ember él.  A Fesztiválzenekar közösségi missziója nekik is segít azzal, hogy Budakalászra, a Szent Kereszt Felmagasztalása templomba hozza következő koncertjét.

A zenekar vezetői és muzsikusai fontosnak tartják, hogy törzsközönségük mellett mindenki számára elérhető legyen a muzsikájuk.  „Közösségért” című előadássorozatuk ezért indult.

Mindenkire számítunk, akinek fontos lehet a zenével való találkozás: Budakalász lakóira, a templomi közösségekre; a hátrányos helyzetű fiatalokra, akiknek a klasszikus zene teljesen ismeretlen és elérhetetlen; a mozgásukban korlátozottakra, akik csak komoly erőfeszítések árán juthatnának el egy-egy hangversenyre; a nagycsaládokra, amelyek nem mindig engedhetik meg maguknak, hogy koncertjegyet vásároljanak, valamint az idősekre, akiknek az élő hegedűszó sokszor a legjobb gyógyszer.

A zene képes különleges kapcsolatot építeni az emberek között. Budakalász is akkor lesz és marad élhető, szerethető, ha kisközösségek erős, összetartó hálózatából épül fel. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a kulturális életünkben is friss élményekre és új találkozásokra van szükségünk. Ezt segíti a Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek szeptember 23-án, csütörtökön 19.00 órakor kezdődő koncertje a nagytemplomban (Budakalász, Szent Kereszt Felmagasztalása templom, Ady Endre u.1).

A koncerten fellép a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese, vezeti Lesták Bedő Eszter. Énekesek: Kalafszky Adriána, Gavodi Zoltán, Mészáros Péter, Najbauer Lóránt. Program: Heinrich Schütz: Der Herr ist mein Hirt, SWV 398; Johann Rosenmüller: Treiffet ihr Himmel von oben, RWV.E1; Johann Christoph Bach: Lamento „Wie bist du denn, o Gott” és Johann Sebastian Bach: Ach, lieben Christen, seid getrost, BWV 114

A koncert ingegyenesen látogatható, de regisztráció javasolt a bfz.hu oldalon.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván karmester