Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 10. szombat | Gréta, Margit napja

Hírek

 

Köszönjük a budakalászi öt évet!

2022. július 29.

Vasárnap délelőtt a Szent Kereszt Felmagasztalása Templom kertjében búcsúzhatnak el a hívek Kelemen László esperes, plébánia kormányzótól. A Hírmondó legfrissebb számában olvasható interjú ismételt közreadásával szeretnénk megköszönni Laci atyának az elmúlt öt évet.

 

 

Köszönjük az elmúlt öt évet!

Kelemen László atya, Budakalász plébánosa augusztusban átadja a hivatalát, Budapestre szólította a szolgálat. Laci atyát az elmúlt öt évről, a változásról és a jövőről kérdeztük.

Milyen benyomásaid voltak a budakalásziakról az elmúlt 5 évben?

Azt tapasztaltam meg az elmúlt öt évben, hogy Budakalász egy élő, erős és összetartó közösség. Mindenhol vannak problémák, itt is voltak helyzetek, nehézségek, de mindezek ellenére azt gondolom, hogy Budakalászon jól mennek a dolgok és Budakalász közössége büszke lehet magára.

Milyen változásokon ment át a közösség az elmúlt öt évben?

Az elmúlt öt évben a Covid nagyon intenzíven jelen volt, ami lecsökkentette a lehetőségeket, gyengítette a kapcsolatokat, átírta a csoportok gondolkodását és működését. Az elmúlt két és fél évben a Covid miatt minden program kicsit átszerveződött, le lett egyszerűsítve és könnyítve. Igyekeztem feltérképezni a lehetőségeket, egyeztetni a közösségekkel, de ez nagyon megnehezítette ennek az öt évnek az átgondolását. A Covid mindenki életébe váratlanul jött és felborította a dolgokat. Amikor készültünk az Eucharisztikus Kongresszusra, mint plébánia, az egy több éves folyamat volt, ami nagyon megújította az Isten utáni vágyódásunkat, a lelki életet, a közös imádságokon való részvételünket. A felkészülés időszaka alatt több szentségimádás volt és több lelkiségi program, ami a tavaly őszi Szentlélek szemináriumban csúcsosodott ki, amikor feldolgoztuk a Kongresszus eseményeit. 2021 egy nagyon szép év volt a plébániánk életében kezdve onnan, hogy fogadtuk a missziós keresztet a Szentlélek szeminárium végéig. Ez mindenképpen egy jó irány volt és sokakban változást indított el, például imacsoportok alakultak. Mindemellett más közösségi szinten is voltak fejlődések: a családos csoportok elkezdtek még inkább dolgozni, közösen, összefogva gondolkodni. A telepi plébániának családos tábora volt, ami szintén megerősítette a csoportokat, valamint épült ott egy új közösségi ház, ami segíti ezeket a családos programokat.

Te hogyan láttad magad az itt töltött szolgálatod alatt?

Ha magamat nézem, akkor nagyon munkás, szorgalmas évek voltak ezek. Biztos, hogy az időt jobban be lehetett volna osztani, több idő mehetett volna a kapcsolatokra, a személyekkel való találkozásokra, de sajnos a hivatali ügyek, mint a papírmunka, a szervezések és az egyeztetések nagyon sok időt elvettek. Ezen az új helyen igyekszem majd változtatni.

Említetted az új helyed. Mesélnél kicsit arról, hogy hová mész?

A Lágymányosi Szent Adalbert Plébániára fogok menni, de még én sem ismerem annyira az új helyem. A cserkészekkel már felvettem a kapcsolatot, lementem a cserkésztáborba is egy pár napra. Jó volt látni a kis csapatukat, a lelkesedésüket. A hívekkel még nem igazán találkoztam, az atyával, akitől átveszem majd a hivatalt már többször leültünk beszélgetni. Maga a plébánia szép, új, sokáig csak egy misézőhely volt egy háznak az alagsorában, a közösség építtette fel a templomot. Az egy Budapest belvárosi hely, ahonnan az agglomeráció igencsak elvonta a családokat, így nem a családos réteg az erőssége annak a területnek.

Ez nagy váltás lesz akkor több szempontból is.

Ez nagy váltás lesz. A változás soha nem egyszerű. Próbálom keresni a pozitívumokat, hogy mitől is jó egy ilyen változás; kevesebbet kell utazni, magam is budapesti vagyok, sok kötődésem van a fővároshoz, minden újban van valami kihívás, lehetőség. Természetesen sok minden hiányzik majd, ami nehéz, de ez benne van a hivatásomba. Lelkileg megviseli az embert, hogy ami kialakult, amiről azt érezte, hogy stabil, azok változnak. Próbálom lezárni a folyamatokat és nyitott szívvel érkezni. Bízom az emberek segítségében, próbálok nem a nehézségekre gondolni, hanem a technikai dolgokra koncentrálni.

Budakalásziakkal marad kapcsolatod?

A közösségekkel és a plébániával nem. Az a rendje módja egy ilyen áthelyezésnek, hogy le kell zárni a dolgokat magunk mögött. Személyekkel, családokkal fog maradni kapcsolat, hiszen ezek a személyi kötődések mindenkinek a javát szolgálják.

Mit üzensz Budakalásznak?

Budakalász jó hely, jó, közösség, csak így tovább! Hajrá, előre!

Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága. A farizeusok ekkor ezt mondták neki: „Te önmagadról teszel bizonyságot: a te bizonyságtételed nem igaz.” Jézus így válaszolt nekik: „Még ha én önmagamról teszek is bizonyságot, akkor is igaz a bizonyságtételem, mert tudom, honnan jöttem, és hová megyek, ti azonban nem tudjátok, honnan jövök, vagy hová megyek. Ti test szerint ítéltek. Én nem ítélkezem senki felett. De még ha ítélkezem is, igaz az én ítéletem, mert nem egyedül vagyok, hanem én és az Atya, aki elküldött engem.  (János evangéliuma 8: 12-16)

Gulyás Rita