Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 25. csütörtök | Jakab, Kristóf napja

Hírek

 

Lakossági fórum a Scholz Ferenc utca és környékének forgalmi rendjével kapcsolatban

2024. június 20.

Nagy érdeklődés és aktív részvétel mellett zajlott a Scholz Ferenc utca és környékének forgalomszabályozását tárgyaló lakossági fórum. Az eseményen minden felmerült megoldási javaslat terítékre került, az érvek és ellenérvek bemutatásával. Konszenzus egyik változat mellett sem alakult ki, de a jelenlévők abban egyetértettek, hogy a januártól életbe lépett új forgalmi rend a lakó-pihenő övezetben hatékonyan kezelte az átmenő forgalmat.

Szerda délután a nagy hőség ellenére is megtelt a Faluház díszterme. Forián-Szabó Gergely alpolgármester a fórumot megnyitva megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek. A fórum témájával és céljával kapcsolatban elmondta: olyan kérdéskörről van szó, ahol nincs mindenki számára egyformán jó megoldás. Ilyenkor különösen fontos, hogy a szakmai és lakossági érveket alaposan megismerjük.

Bokory Gábor, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagja előadásában bemutatta a város közlekedésfejlesztési szempontjait és terveit, valamint a konkrét helyzet megoldására felmerült javaslatokat. A prezentációban kitért az eddig felmerült beavatkozások értékelésére is. A szakbizottság olyan szempontokat vizsgált, mint az átmenő forgalom hatékony kezelése, a gyalogosok biztonsága, az ellenőrizhetőség, a településrészek közti átjárhatóság, valamint a költségigények. A felmerült lehetőségek közül a város tavaly a Scholz Ferenc utca egyirányúsítását támogatta, ami idén januártól lépett hatályba.

A fórumon szó esett az új forgalmi rend tapasztalatairól. Abban a lakók között is egyetértés volt, hogy a Scholz Ferenc utca egyirányúsításával megszűnt a korábbi jelentős átmenő forgalom, ami egyébként már a korábbi táblázások alapján is tilos volt, de a szankcionálás korlátai miatt a gyakorlatban nem működött. Egy hozzászóló kiemelte, hogy negyven éve lakik a Scholz Ferenc utcában, de az ott élők védelmére most született első ízben érdemi megoldás, pedig a szűk utcában nagy sebességgel közlekedő autók régóta veszélyt jelentettek a gyalogosan közlekedőkre.

Többen sérelmezték ugyanakkor, hogy az egyirányúsítás miatt az autóval közlekedők kerülőútra kényszerülnek, ami a csúcsidőszakban érzékelhető időveszteséget okoz. Korábban már petícióval is fordultak az Önkormányzat illetékeseihez, hogy állítsák vissza a kétirányú közlekedést, engedélyhez kötött behajtás mellett. A városvezetés részéről elhangzott, hogy korábban ezt a változatot is vizsgálta az Önkormányzat, az értékelés során figyelembe vették a korábbi beavatkozások tapasztalatait is. Végül azért nem ezt a változatot támogatták, mert az csak rendszeres élőerős ellenőrzés mellett tud hatékonyan működni, valamint az engedélyre jogosultak körével kapcsolatban is borítékolható a feszültség. A korábban javaslatként szintén felmerült fizikai akadály (sorompó, illetve süllyedő oszlop) létesítését elsősorban a magas telepítési és fenntartási költségek miatt nem támogatta a városvezetés.

Lakossági felvetésként elhangzott, hogy a Kereszt utcára is kiterjeszthető az egyirányúsítás, miután a szűk utcában gondot okoznak a forgolódó járművek. Ezt a lehetőséget az érintett lakók bevonásával megvizsgálja az Önkormányzat, csakúgy mint más felmerült ötleteket (pl. figyelemfelhívó táblázás).

A fórumon szó esett még egyéb, a terület forgalmi helyzetét közvetve érintő közlekedési problémáról is, mint például a Lenfonó csomópont áteresztőképességének növelése. Forián-Szabó Gergely megjegyezte, hogy az egyes beavatkozások, fejlesztések előkészítésekor mindig fel szokták tenni a kérdést: el mernéd-e engedi egyedül a gyerekedet az iskolába? A gyalogosok biztonságos közlekedése prioritást élvez, ami végső soron az autósoknak is érdeke, hiszen minél többen választják az autómentes közlekedési formákat, annál kisebbek lesznek a torlódások.

A fórumon elhangzott, hogy a városban folyó vízvezeték-építés hamarosan a Kőbányai út alsó szakaszát is eléri, ami forgalmi korlátozásokkal és ideiglenes forgalmi rend bevezetésével jár. A Kőbányai út rövidesen lezárt része feletti terület megközelíthetősége érdekében a Scholz Ferenc utca a munkák idejére átmenetileg kétirányúvá válik.