Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 09. szombat | Natália napja

Hírek

 

Lakossági fórum a Budakalászt északról elkerülő útról

2017. október 19.

Untitled-1Lakossági fórumot tartottak a Budakalászt északról elkerülő – 1108-as számú – tehermentesítő útról tegnap  – október 18-án – a Művelődési Házban. A fórumot az elkerülőút témájában szerveződött Szentistvántelepen élő lakók egy csoportja rendezte. Az eseményre meghívást kapott és részt vett Rogán László polgármester, dr. Krepárt Tamás és Ercsényi Tiborné alpolgármester, a város képviselői és Hadházy Sándor, a terület országgyűlési képviselője is. A fórumon résztvevő mintegy 150 ember túlnyomó többsége Szentistvántelepről érkezett.

A szervezők tavasszal kezdeményeztek az Önkormányzattal tárgyalásokat az elkerülőút ügyében. A Zrínyi utca mellett élők ugyanis aggodalmukat fejezték ki az épülő út zaj- és környezeti hatásai miatt. Az elkerülőutat a város átmenő forgalmának elvezetésére tervezték és vezették fel a város rendezési terveiben, az út építése azonban csak tavaly kapott engedélyt és költségvetési forrást. Fontos tudni azt is, hogy az elkerülőút megépülésével a város belső útjain forgalomlassítás is megvalósulhat. Így az átmenő forgalom elterelésére is sor kerülhet, tehát a város központi forgalmas utcái, és ezáltal az utcák 150 méteres környezetében élő –  budakalászi lakosok háromnegyed része – is tehermentesülhet.

A városvezetés ugyanakkor fontosnak tartotta a Zrínyi utca környezetében élő lakók érdekeit is, így ezt képviselve tárgyalásokat folytatott a felelős minisztériumoknál és az érintett intézményeknél. Ennek során sikerült elérni, hogy az elkerülőút mentén élők országos viszonylatban egyedülálló biztosítékokat kapjanak: így zajvédő fal épül, növénysávot telepítenek és két forgalmas útbekötést is elhagynak az építés során.

A fórumon a szervezők részéről Fórián-Szabó Gergely és Bokory Gábor prezentálták a lakosságnak postán már eljuttatott anyagukat. A csoport számára megnyugtató megoldás az elkerülőút megépítésének elodázása és elmaradása lenne. Úgy tartják ugyanis, hogy az M0 megépülése orvosolná a város közlekedési problémáit. A városvezetők ugyanakkor elmondták, hogy az M0 megépülése a kelet-nyugati forgalmat vezetné el, az észak-déli (tehát a pilisi régióból Budapest felé irányuló) forgalomra a budapesti körgyűrű nem ad megoldást. Budakalász belső útjainak forgalomcsökkenéséhez mindenképpen szükséges a Budakalászt északi elkerülő megépítése és ezzel együtt a belső forgalmi elterelések megoldása. Mindezek hatására a forgalmi terhelés és a légszennyezettség mintegy 30-50 %-kal csökkenhet a városban.

A fórumon a témával kapcsolatban több kérdés is felmerült, melyeket a városvezetők részint helyben megválaszoltak, másrészt ezek létjogosultságát – például egy esetleges népszavazásét –  még megvizsgálják.

A városvezetők kifejtették, hogy Budakalász létérdeke az elkerülőút és az M0 megvalósulása, feladatuk a város teljes képviselete, így ezt tartják szem előtt az ügyben.

Az Önkormányzat elkerülőúttal kapcsolatban készült összefoglaló, az eredményeket ismertető anyagát az alábbiakban tekinthetik meg.