Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Lakossági tájékoztató a közvilágítás korszerűsítéséről

2023. május 10.

Május 16-án, kedden 18 órától a tervező jelenlétében lakossági tájékoztatást tartunk a közvilágítás-korszerűsítés projektről a Faluház dísztermében.

A jelentős rezsiköltség-megtakarítás lehetősége miatt Budakalász tavaly novemberben közvilágítási rendszerének korszerűsítése mellett döntött. A közvilágítási hálózat energiahatékonysági szempontú fejlesztésének tervezésére kiírt beszerzési eljárást követően a város szerződést kötött az URBEN DESIGN GROUP Kft-vel. A tervező elvégezte a meglévő rendszer felmérését, elküldte javaslatát Budakalász világítási mestertervére, mely tartalmazza az általános tervezési irányelveket és a városi specifikus világítási elvárásokat a különböző településszerkezeti egységekre, útkategóriákra és világítási helyzetekre vonatkozóan. A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás a mesterterv elfogadása és a kapcsolódó tenderdokumentáció véglegesítése után indulhat.

Budakalász város közvilágítási lámpatest-állománya, mintegy 90 százalékban hagyományos fényforrással szerelt lámpatestből áll, amik LED fényforrásra való cseréjével és a fényáram-szabályozási megoldás kialakításával a város áramfogyasztásának 71%-át kitevő közvilágítás területén jelentős megtakarítás érhető el.

Köz- és közlekedés biztonsági szempontból kiemelt cél az utak, járdák szabvány szerinti megfelelő megvilágítása, valamint a kiemelt megvilágítás biztosítása a gyalogos átkelési és a balesetveszélyes helyeken. Környezetvédelmi szempontból fontos a fényszennyezés csökkentése (a lámpa valóban csak a szükséges területet világítsa meg), valamint hogy a színhőmérséklet ne legyen zavaró (az élőlényekre negatív hatású hideg kék fény mérséklése).

A lakossági tájékoztatón a tervező bemutatja a lakosságot érintő legfontosabb szempontokat és tájékoztat arról is, mit fogunk lakosként érzékelni a korszerűsítés által hozott változásból.

Fontos megjegyezni, hogy a tervezett beruházás a meglévő hálózat korszerűsítésére vonatkozik. A közvilágítás hálózatfejlesztéssel járó kiterjesztése új területekre nem része a tervező megbízásának, így a tájékoztatónak sem.