Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Lecsófesztivál – új gasztrorendezvény a 10 éves a város programsorozatban

2019. szeptember 09.

Februárban nagy siker volt az első Budakalászi Disznótoros Fesztivál, ezért a „10 éves a város” programsorozat és a Városnapok keretében újabb gasztroeseménnyel, a Lecsófesztivállal bővítette a rendezvénypalettát a város. Titkos összetevők és családi receptek csaphattak össze az izgalmas kihívásokat rejtő lecsófőző versenyen. Szeptember beköszöntével még utoljára megidézhettük a nyarat, a most elkészített könnyű, magyaros ételek ízvilágával. A fesztiválra családok, baráti társaságok, klubok egyaránt nevezhettek, hogy összemérjék főzőtudományukat. A közösségépítő rendezvényre látogatók a lázas előkészületektől kezdve a teljes, látványos főzési folyamatot végigkísérhették a délelőtt folyamán. Az üstök alatt ropogott a tűzifa, rotyogtak a kondérok, a fedők meg-megemelkedtek. A vendégek sorra kóstolhatták az alkotásokat, ahol az ízek és illatok változatos kombinációival találkozhattak. A rendhagyó és változatos alapanyagok közt szerepelt többek közt tök, lime, kapor, kakukkfű és káposzta.

A zsűri számára komoly kihívást jelentett a legszínvonalasabban elkészített ételek kiválasztása. A bizottság szakmai tagjaként Varga Gábor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagja vett részt. A döntéshozatalban Ercsényi Tiborné alpolgármester és Nagy Andrea, a Budakalászi Bölcsőde intézményvezető-helyettese is segítséget nyújtott. Beszámolójuk alapján nehéz dolguk volt: nagyon sok volt a finom lecsó, és nagy mennyiségű ételt is kellett elfogyasztaniuk, hiszen mind a huszonhatféle ételt meg kellett kóstolniuk. A zsűrizés ugyanúgy, mint a rendezvény igazán jó hangulatban telt.

Harmadik helyen a Cseresznyék fiatal csapatának kolbászos lecsója végzett, az ezüstérmet Szretykó és Barátainak újragondolt lecsója nyerte, egyetlen pont eltéréssel. Az abszolút legjobbnak a Török Péter zenész vezette IceCream csapat bizonyult. Kapott értékelésük alapján az elkészített étel bármely étterem étlapján megállhatná a helyét. A Szicíliaiak Klánja citromfüves, húsgombócos lecsója harmonikus ízvilágával különdíjban részesült.

A főzés ideje alatt a színpadon a zenéé és a táncé volt a főszerep. Fellépett a Kale Lulugyi cigányzenekar, az adai Vadvirág Hagyományápoló kör tambura zenekara, a Lenvirág Táncegyüttes, a Balogh Kálmán-Herczku Ági duó és az AB/CD – AC /DC Tribute Együttes. A nap méltó zárásaként a sokak által várt Magna Cum Laude funk-rock koncertje nyújtott maradandó élményt.

Rogán László polgármester az esemény kapcsán elmondta: „Örülök, hogy új gasztro rendezvényünk is elnyerte a budakalásziak tetszését. Városunk egyik legfontosabb erőssége a közösségépítés. Ezt a három nap alatt ismét jó volt megtapasztalni.”

Teljes galéria: ITT