Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Legkésőbb decemberig tovább terheli a környezetet a szentendrei kávépörkölő

2023. július 21.

A környezetvédelmi aggályok miatt Budakalász ismét a szakhatósághoz fordult. A kávépörkölő üzem tulajdonosa nemrég arról tájékoztatta a Kormányhivatalt, hogy a károsanyagok levegőbe kerülését megakadályozó technológia még tavaly januárban vállalt üzembe helyezése nem történt meg, a cég erre legkésőbb 2023. decemberig vállalt ismételt kötelezettséget.

A városvezetés még 2022. januárjában megkereste a Pest Megyei Kormányhivatalt a budakalászi házakhoz közel eső, de szentendrei területen működő üzem működése miatt. A kormányhivatali vizsgálatot követően a Környezetvédelmi, Természetvédelmi Főosztály akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a TAILOR and STONEHILL Kft. korszerűsíteni fogja a gyártási technológiáját, hogy a károsanyagkibocsátást minimálisra csökkentse.  A kávépörkölő üzem tulajdonosa erre 2022. október 31-ig vállalt kötelezettséget.

Mivel az egészségügyi kockázatot is jelentő kellemetlen szaghatás nem változott, Budakalász újból megkereste a Kormányhivatalt és a környezetvédelmi aggályok miatt ismételt vizsgálatot kért, ami a napokban zárult. A Kormányhivatal arról tájékoztatta a budakalászi városvezetést, hogy a korábban vállalt teljes körű technológiaváltás a tavaly vállalt határidőre nem történt meg, az újabb határidő 2023. december.

Nem a kávészag, hanem a mikro nagyságú szállópor és a mérgező vegyületek a veszélyesek

A kávépörkölés során mérgező vegyületek, például aldehidek, szerves savak szabadulnak fel. Az USA környezetvédelmi főhatósága (EPA) például ezeket a kibocsátásokat szennyezési osztályok (részecskék, illékony szerves vegyületek, szerves savak) szerint szabályozza. Ráadásul a kávépörkölés illékony szerves vegyületeket (VOC) és üvegházhatású gázokat, mint például metánt és dinitrogén-oxidot is kibocsát.

A Budakalászi házakhoz közel kávépörkölő üzem működik. Működésének megfelelő kontrollja főleg a kávépörkölés közben felszabaduló mérgező anyagok miatt fontos.

Az elérhető legjobb technológia (BAT) alkalmazásának európai követelményéről:

Best Available Techniques (BAT) Reference Document for the Food, Drink and Milk Industries (europa.eu)

 

A Forbes cikke a kávépörkölés karbonlábnyomáról:

Here’s Why Zero-Emissions Coffee Roasting Matters (forbes.com)

Cikk a megfelelő műszaki megoldásokról:

How Roasters Stay Ahead of Air Quality Rules – STiR Coffee and Tea Magazine | Global Business Insight on Coffee and Tea (stir-tea-coffee.com)