Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Legyél Te is zeneiskolás!

2020. június 09.

A Kalász Művészeti Iskola szeretettel várja új tanulóit!

A Zeneiskola felvételt hirdet június 11. és 12. (csütörtöki, pénteki) napokra. Pótfelvételit június 25-én (csütörtökön) tartanak.

A Zeneiskola ismertetőjét a felvételi meghallgatásokról, a beiratozásokról és a térítési díjakról az alábbiakban olvashatják.

FELVÉTELI

A Művészeti Iskolába jelentkező gyermekeket a felvételin szolfézstanáraink meghallgatják (a hangszerre jelentkező növendéket a hangszeres tanár is). A felvételi eredményéről írásbeli értesítést küldünk. Játékos felvételi keretében vizsgáljuk a gyermek hallását (éneklés), ritmusérzékét (tapsolás). Kérjük, hogy a gyerekek egy-két dal eléneklésével készüljenek.

TANSZAKOK

Klasszikus zene: előképző szolfézs, zongora, csembaló, hegedű, gordonka, magánének, furulya, fuvola, klarinét, szaxofon, trombita, kürt, harsona, tuba, gitár, ütő, harmonika

Népzene: népi hegedű, népi brácsa, tambura, népi furulya, citera, népi ének, tekerő, népi harmonika

A hangszerek beszerzéséről a szülőnek kell gondoskodnia, de a kezdőknél (egyes nagy értékű hangszerek esetén a későbbiekben is) az iskola tud kölcsönzési lehetőséget nyújtani. Egy növendék számára egy hangszer, illetve énekes szak és a hozzá kapcsolódó kötelező tárgyak oktatását tudjuk biztosítani. Amennyiben a gyermek másik művészeti iskolába is jár, kérjük, a felvételi alkalmával jelezzék.

A KÉPZÉS FORMÁJA

A hangszertanulást – az általános iskola első, második osztályos tanulóknál – megelőzi a kiselőképző és az előképző évfolyam. Az óvodás korúaknak a Faluházban zeneovis foglalkozást is szervezünk.

A hangszeres évfolyamokon a főtárgy órák mellett a 4. évfolyam végéig kötelező foglalkozás a szolfézs, majd azt követően a következők közül valamelyik tárgy választható, de szintén kötelező jelleggel: szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet, kamarazene, népdalkör, kamaraének, népzeneismeret, zenekar (fúvós, vonós, gitár, tambura), kórus (nem minden évben indul valamennyi). A kötelező tárgyak alól felmentést adni nem áll módunkban.

A FOGLALKOZÁSOK IDŐTARTAMA

Hangszeres órák (egyéni foglalkozás): 2×30 perc (B-tagozaton: 2×45 perc)/hét

Csoportos órák (szolfézs, zeneirodalom, zenekar): 2×45 perc/hét

Növendékeink általában a hét két napján, hétfő-csütörtök, kedd-péntek járnak. A beosztástól függően egy tanulónak ennél több napon is lehet órája.

A tanítás helyszíne: a zeneiskola épülete (a Faluház udvarán), illetve szolfézsból és egyes hangszeres tárgyakból az általános iskolák. A tanév szeptember első hetében órabeosztással kezdődik, melyről a tanulókat plakátok és a helyi médiák útján tájékoztatjuk.

BEIRATKOZÁS

Régi és új tanulóinknak is minden évben – a kijelölt határidőig – be kell iratkozniuk. A beiratkozásra a tanuló (ha még nincs, a szülő) személyi igazolványát és lakcímkártyáját el kell hozni!

A zeneiskolai beiratkozás régi és felvételt nyert új növendékeink számára 2020. szeptember 4-ig tart.

A 2020/2021-es tanévre jelentkezők felvételi meghallgatása 2020. június 11-12-én csütörtökön és pénteken lesz.

A TÉRÍTÉSI DÍJ ELŐÍRÁSA

A zeneiskolában térítési-, vagy tandíjat kell fizetni. Ezek összegét a következő tanévre vonatkozóan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ határozza meg. Az aktuális térítési díjszabályzat megtalálható honlapunkon.

A tanulmányaikat kezdő tanulók az első tanévben a legalacsonyabb térítési díjat fizetik, később a tanulmányi átlag szerint. Tandíjat kell fizetni azoknak a 18 év feletti tanulóknak, akik nem nappali rendszerű középiskolában tanulnak, valamint a 22 év felettieknek. Példa:

Térítési díj – a tanév első napján a 18. életévét be nem töltött tanuló esetében; tanulói jogviszonya van általános vagy középiskolában; a díjalap 5%-ában 4,5 és 5 közötti tanulmányi átlag éves összege 20.200,-Ft, félévre 10.100,-Ft.

Tandíj – A tanulónak nincs tanulói jogviszonya általános vagy középiskolában; vagy a tanév első napján betöltötte a 22. életévét – a díjalap 20%-ában 4,5 és 5 közötti tanulmányi átlag éves összege 80.800,-Ft, félévre 40.400,- Ft.

Ingyenes az alapfokú művészetoktatásban való részvétel (az első választott tanszak) annak a tanulónak, aki hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű vagy testi, érzékszervi, középsúlyos és enyhe értelmi fogyatékos, továbbá autista. (Kérjük, beiratkozáskor ezt igazolják.)

A térítési és tandíj mérséklésére, részletfizetésre rendkívüli esetben van módunk, kérvény alapján, mely az iskola titkárságán beszerezhető.

A TÉRÍTÉSI DÍJ BEFIZETÉSE

A befizetés banki átutalással teljesíthető. A befizetésről szóló igazolás elektronikus másolatát csatolni kell a beiratkozáskor.