Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Lendületes közösségi élet, sport, kultúra

2019. október 12.

1udakalászon az elmúlt években kiemelkedő jelentőségűvé vált a közösségi élet, a tömegsport és a kultúra. A rendezvényeknek köszönhetően az emberek megismerik egymást, a közösségi tevékenységek pedig egy közösséggé alakítják a várost. Az Önkormányzat évente jelentős összegeket szán ezekre a célokra. A legfontosabb a Kós Károly Művelődési Házban zajló kulturális-közösségi élet támogatása. A kiemelkedő források és a Ház profi szervezőgárdája munkájának eredményeképpen ma Budakalászon van a legtöbb és legszínvonalasabb közösségi és sportesemény a régióban. A rendezvényeknek otthont adó Ház fizikai állapotára jelentős összegeket fordított a város, az utóbbi években megújult a tető, a belső burkolatok, a vizes helyiségek, az udvarra játszótér került. A város a könyvtár belső részét is felújíttatta.

Budakalász várossá válásának 10. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat keretében számos új programmal gazdagodtak az itt élők, így sikerrel debütált a téli Kalászi Disznótoros Fesztivál, a Családbarát Budakalász, az Örömzenei Koncert a Kálvárián, a Táncházak éjszakája és a Luppa strand ingyenes nyílt napja, valamint szintén nagyon népszerű volt az őszi Lecsófesztivál.

Természetesen ne feledjük a hagyományosan népszerű rendezvényeket sem, így a Városnapokat, a Kalászi Vigasságot, a Pilisi Kóstolót, a Szüreti Felvonulást, az adventi hétvégéket, az Idősek Világnapját és a karácsonyi ünnepséget sem. Budakalászt sportos városnak is nevezik a térségben, számos tömegsport-rendezvényt szervezünk, így a Tófutást, a „Kevélyre fel!” túraversenyt, az Ovis mezei futóversenyt és a Tour de Kalászt. A sportélet támogatására épült meg ezeken kívül a futók, kocogók körében nagyon népszerű 1.800 méteres rekortán futópálya, két streetball pálya, két fitneszpark, a téli sportok kedvelőinek pedig a jégpálya. Emellett támogatta a város a település körül haladó Rókás-kör elnevezésű instant túra létrehozását is.

A nemzeti ünnepekről minden alkalommal színvonalas műsorral emlékezik meg az Önkormányzat és a Budakalászért önzetlen, kiemelkedő munkát végzőket díjjal ismeri el a Testület. Két szobor is került a város köztereire még 2010-ben, a Klebelsberg Kunó és a Kárpátok őre szobrok, valamint a Főtéren a Műemlékvédelmi Hivatal felügyeletével felújította a város a szerb keresztet. A kulturális élet támogatására készült a Budakalász történelmét feldolgozó háromkötetes kiadvány.

Az értékek védelmét támogatja a város építészet területén is, hiszen Budakalásznak kezdeményező szerepe volt az országos szinten elismert, majd törvényi előírásként meghatározott Településképi Arculati Kézikönyv megalkotásában. A könyv a települések építészeti értékeinek védelmét szolgálja és előírja a helyi értéket tisztelő épületek létrehozását. Fontos ez azért is, mert amíg egy lakóépület haszna a gazdáé, addig a képe a közösségé. Az évente meghirdetett értékvédelmi pályázattal az Önkormányzat támogatja a helyi védett épületek felújítását. Erre a célra minden évben 2-3 millió forintot szán a város.   

A kisgyermekes családok számára két új játszótér épült a Művelődési Házban és a Kálvária-dombon, a kis házi kedvenceknek pedig kutyasétáltató a Barát-patak partján.

Támogatások valós közösségi célokra

Budakalászon számos civil szervezet, sportegyesület és több egyház tevékenykedik. Egy jól működő város számára nagyon fontos a város lakóinak érdekeit szolgáló, hasznos tevékenységet végző szervezetek támogatása. Munkájuknak köszönhetőn lényeges sport, egészségügyi és társadalmi célok valósulhatnak meg. Budakalász Város Önkormányzata az elmúlt 10 évben mintegy 50 szervezet munkáját támogatta. Legtöbb támogatást a sportegyesületek, a cserkészcsapat és az oktatási-nevelési intézmények alapítványai számára különített el az Önkormányzat.