Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

Lenfonó 100: megtelt a Szövőgyár egykori munkatársaival a Faluház bálterme

2023. november 17.

A Budakalászi Textilművek Klinger Henrik Részvénytársaság alapításának száz éves jubileuma alkalmából az Önkormányzat a Lenfonó 100 száz kiállításon és ünnepségen látta vendégül az egykori gyári dolgozókat.

A Faluház bálterme teljesen megtelt, a három sorba rendezett asztalok mellett és a gyorsan lepakolt pótszékeken több mint 150-en foglaltak helyet. Az eseményt Péterffy Gábor kabinetvezető nyitotta meg, köszöntve mindenkit, aki ellátogatott az ünnepségre. A megnyitó után rövid kvíz következett, ahol megtudhattuk, hogy a jelenlévők többsége a 70-es években kezdett a gyárban dolgozni, de akadtak olyanok is, akik már a 60-as évektől erősítették a szövőgyárat.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Forián-Szabó Gergely alpolgármester. Megköszönte, hogy jelen lehet az egykori dolgozók körében, hiszen ők alapozták meg az egykori falu, a mai város fejlődését. Kiemelte: a városvezetés számára fontos, hogy a terület sorsa megnyugtatóan rendeződjön az előttünk álló években. Az alpolgármester ezt követően a Gaján házaspárt köszöntötte, kiemelve, hogy Gaján Vilmos, aki hetven éve helyezkedett el a gyárban, a szövőgyár a rendszerváltást követő bezárása után helytörténeti gyűjteményt hozott létre, aminek a mai napig a gondját viseli. Az alpolgármester a város nevében megajándékozta a házaspárt.

Gaján Vilmos ünnepi beszédét követően Pipó Ferenc, aki Balogh Csaba önkormányzati képviselővel együtt, kutatómunkájával segítette a kiállítást, rögtönzött együttesével háromszor elénekelte a Klinger csárdást. A jó hangulatú programot kötetlen beszélgetés zárta, több évtized emlékei kerültek ismét a felszínre. A helyszínen azt is bejelentették, hogy a 100 éves jubileum alkalmából a Faluház emeleti előadótermét mostantól Klinger-teremnek hívják.

Szerkesztőségünk tíz részes riport- és interjúsorozattal emlékezett meg a szövőgyár századik születésnapjáról.

Fotók: Hartl-Nagy Tamás

Forián-Szabó Gergely alpolgármester

Gaján Vilmos feleségét is köszöntöttük

Gaján Vilmos

Háromszor csendült fel a Klinger csárdás

Végig remek hangulatban telt a délután