Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 23. kedd | Lenke napja

Hírek

 

Lenfonó környezetszennyezés – a mintavételek után a laborvizsgálatok következnek

2023. július 10.

Néhány napon belül befejeződik a Lenfonó környezeti állapotának évtizedek óta halogatott teljes körű felmérése. A mintavételek áprilisban kezdődtek és a teljes gyárterületre kiterjedtek. Budakalász érveit elfogadták a hatóságok: mivel a Budaflax Lenfonó és Szövőgyár a nyolcvanas évek végéig állami cég volt, az európai környezetvédelmi elvek alapján a felmérést végző szakemberek állami megrendelésre végzik a munkálatokat.

Évtizedekig szőnyeg alá söpörték a Lenfonóban köztudott környezetszennyezés tényét. Az új városvezetés 2020 novemberében adott megbízást az egykori Lenfonó és Szövőgyár Ciklámen utcához közel eső kisebb területének talaj és talajvíz vizsgálatára. Mivel a gyárterület vízbázisvédelmi övezetbe tartozik, a lesújtó eredményekkel záruló környezetvédelmi vizsgálat elvégzése különösen sürgető volt.

A hatóságok hosszú idő után tavaly jelezték, hogy elfogadják Budakalász érveit és állami megrendelésre elindulhatott a szennyezés teljes körű feltárása, amit reményeink szerint a kármentesítés követ. A feltárási munka során eddig több mint ötven 5-12 m mélységű fúrást végeztek a szakemberek.

A munka a laboratóriumban folytatódik

shutterstock

A terepmunka rövidesen a laborvizsgálatokkal folytatódik. A talajvízmintákat összesen 266 szennyező komponensre, illetve komponenscsoportra, a talajokat 222 különböző komponensre és talajtulajdonságra vizsgálják majd. A vizsgálati terv olyan szűrővizsgálatokat is tartalmaz, amivel az esetlegesen korábban nem vizsgált komponensek előfordulása is kimutatható, az állapotról kapott képet teljeskörűnek tekinthetjük.

A vizsgálatok kiterjednek a képződmények szennyezettségi és környezeti állapotán túl a képződmények talajmechanikai és hidraulikai tulajdonságaira is, amik segítségével elkészíthetők az esetleges jövőbeli beavatkozások előzetes tervei, illetve ami alapján a térség potenciálisan feltárt szennyeződéseinek terjedését leíró, a vízbázis esetleges veszélyeztetettségét számszerűsíteni képes numerikus szimulációk is elvégezhetők.

A munkálatokat uniós forrásból finanszírozzák.

Az utolsó fúrások a szennyezetlen területek pontos lehatárolása miatt fontosak. A feltárások alapján készített tényfeltárási záródokumentáció tartalmazza majd az esetlegesen feltárt talaj– és talajvíz-szennyeződések lehatárolását, a környezeti és humánegészségügyi kockázatok értékelésén alapuló intézkedési javaslatokat is. Az ősszel tehát pontos képet kaphatunk a város közepén álló egykori gyárterület talaj– és talajvízszennyezésről. A dokumentumok megismerése után továbbra is mindenről részletesen beszámolunk.

A témában 2019 óta megjelent írásaink:

Talajvíz- és talajszennyezés az egykori Lenfonó és Szövőgyár területén

Hatósági mintavételek az egykori Lenfonó és Szövőgyár területén

Lenfonó környezetszennyezés – mi történt az elmúlt egy évben?

A Lenfonó teljes területét átvizsgálják és előkészítik a kármentesítést

A Lenfonóban megkezdődött a környezetszennyezés teljes körű feltárása