Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Lezajlott az új Településképi Rendelet lakossági fóruma

2023. április 14.

Az új Településképi Rendelet a megújult Értékkataszterre épül. Az új szabályozásról Kálmán Kinga főépítészt, illetve a 249 védelem alatt álló épületet tartalmazó leltárat, azaz az új Értékkatasztert kidolgozó független szakembereket kérdezhettük.

Kálmán Kinga Főépítész, fotók: Szabó Zoltán

Kálmán Kinga főépítész elmondta, hogy az Értékkataszter tartalmaz minden megőrzésre érdemes építményt, amik többnyire a budakalásziak magántulajdonában állnak. A védett épületek megóvása a tulajdonosok és a település közös érdeke. A településünk arculata véglegesen megváltozna, ha a eltűnnének vagy sérülnének azok a karakterjegyek, amiket a védelem alá vont épületek őriznek.

Helyi védettséget az Önkormányzat tehet egy épületre, de ezt nyilván épített örökséggel foglalkozó szakértők bevonásával teszi.

mondta el a Budakalászi Hírmondónak Halmos Balázs építész, műemléki szakértő, az új Értékkatasztert összeállító független szekértői csapat tagja úgy, mint, Bayer-Füsi Zsófia, Gyömbér Viktória, Halmos Balázs és Jauernik Zsófia építész-műemléki szakértők, valamint Nádai Zsófia régész.

Halmosi Balázs építész, műemlékvédelmi szakértő

A csütörtöki lakossági fórumon a független szakértői csapat részletesen bemutatta, hogy melyik lakó- vagy ipari épületet, hidat, útszéli keresztet, szobrot pontosan miért tartottak megóvásra érdemesnek. A Német Nemzetiségi Tájház például azon túl, hogy a városunk építészeti múltjára jellemző karakteres elemek megtestesülése, mint épület is magas minőséget képvisel. Az ilyen épületeket változatlan formában érdemes megőrizni; úgy, ahogy azt a régi kalásziak ránk hagyták. Vannak épületek, amik a bővítések, átépítések hatására elvesztették jellemző karakterjegyeiket, így kikerültek a kataszterből annak ellenére, hogy nem lettek feltétlenül csúnyábbak, vagy kevésbé értékes lakóingatlanok.

Az előadás kivetített anyaga ITT elérhető.

Jauernik Zsófia építész, műemlékvédelmi szakértő

A kalászi épületek roppant sokfélék, a kataszterben megtaláljuk a Luppa-szigeti modernista nyaralókat, amik évszázados építészeti hagyományt hordoznak, a Sport utcai ipari épület is védelmet élvez. A régi kataszter 2005-ben jött létre, így az elmúlt 18 év alatt sok minden megváltozott, eltűnt, átépítésre került. A felülvizsgált új Értékkatasztert a képre kattintva olvashatjuk: