Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. július 28. szerda | Szabolcs napja

Hírek

 

Lezárva az EuroVelo6 bicikliút – várhatóan szerdán tetőzik az áradás

2021. július 20.

Amint arról tegnap hírt adtunk, a Duna áradása miatt lezárták a budakalászi EuroVelo6 bicikliút ártéri erdei szakaszát. Ahogyan azt még a tervezési munkálatok idején jeleztük, évente több lakalommal is előfordulhat majd, hogy a magas vízállás miatt le kell zárni a Dunához legközelebb eső alacsonyan fekvő szakaszt.

Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó időjárás a Duna vízgyűjtőjét még kevéssé érintette, a magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a hétvégén Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja – írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A vízitúrázóknak fokozottan figyelniük kell.

A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál kedden tetőzik, a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb, Komárom és Esztergom térségében várhatóan elsőfokú készültséget kell majd elrendelni. Budakalászon és Budapesten szerdán várható a folyó tetőzése, a rakpartok szintje alatt, ezért a fővárosban árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendelni.
Az OVF fokozott óvatosságra inti a vízitúrázókat, mivel a következő napokban a Dunán és a mellékágrendszerekben jelentősen megnő a víz sodrása, ezért sokfelé kell nagyobb mennyiségű uszadékra számítani. Az előrejelzések szerint egyébként szárazabb légtömegek érkeznek a Duna vízgyűjtő területére, a német és osztrák szakaszon már meg is indult az apadás.

Kép forrása: baraka.hu