Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Libavásár a Mentáskertben

2023. november 08.

Csütörtökön az őszi finomságok között libahúst és libamájat is vásárolhatunk a Mentáskert Termelői Piacon, hogy jó minőségű húst tehessünk a Márton-napi asztalunkra. 

Fotó: iStock

November 9-én csütörtökön 14 órától nyílik Budakalász termelői piaca, a Mentáskert, ahol ezúttal a libahúsé és a libamájé lesz a főszerep, hiszen szombaton Márton-nap, aminek elmaradhatatlan része a libás menüsor.

A piacon húst és húskészítményeket árusító gazda a Nagykáta és Jászberény közti Hajtáról hozza Budakalászra az árut. Hajta egy természetvédelmi terület, ami a Duna- Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. 40 hektáros tanyájukon legeltetik mangalica és duroc sertéseiket, baromfikat és a hízóbikákat. Az állatokat saját, jó minőségű takarmánnyal etetik, amit nem vegyszereznek, hanem szerves trágyát juttatnak ki a földekre. Nem használnak antibiotikumot, jószágaik rengeteg napfényt és sok törődést kapnak a gazdáktól és hat gyermeküktől, akik mind kiveszik a részüket a családi vállalkozásból. A Mentáskertben friss baromfihúst, különböző füstölt húsokat, kolbászokat, szalámit, disznósajtot és többféle szalonnát árusítanak. Sokak kedvence a házi virsli hagyományos ízekkel és magas hústartalommal, ám Márton-nap előtt végre libát is kínálnak a Faluház hátsó udvarán.