Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

Lokálpatrióta civil a Budakalászért Közalapítvány élén

2019. augusztus 07.

A Budakalászért Közalapítvány igazi veterán budakalászi civil szervezet. Nemrég új, tapasztalt civil szakértő került az élére Kroó József mérnök személyében. A cégirányításban több évtizedes jártasságot szerző szakemberrel a Közalapítvány jelenéről és jövőjéről beszélgettünk a Budakalászi Hímondó interjújában.

– Hangsúlyozni szeretném, hogy a Budakalászért Közalapítvány nagy múltú, közhasznú budakalászi szervezet, amely érdemi tevékenységet végez, és munkájának látható eredményei vannak, nem pedig egy politikai projektcsapat – mutatja be az általa vezetett szervezetet a kuratórium elnöke, aki máris több budakalászi közösségi cél megvalósulásáról tud beszámolni.

– Alapítványunk idén hárommillió forintos támogatást szavazott meg a Budakalászi Munkás Sport Egyesület részére, amelyből a fiatalok sportolását elősegítő BMSE a kezelésében lévő zöldfelületek karbantartását tudja megoldani. De említhetem a közelmúltból a Vidra SE számára biztosított tízmillió forintos fejlesztési támogatást is, amelyből az egyesület a jégpálya sátortetejének fedését tudja megoldani, illetve egy jégkarbantartó gépet is ennek a támogatásnak köszönhetően tudnak beszerezni. A téli sportok szerelmesei tehát egyre jobb feltételekkel tudnak hódolni a korcsolyázásnak, jégkorongozásnak. Nagyapaként magam is szívesen viszem unokáimat a városi jégpályára, és örömmel gondolok arra ezekben az augusztusi meleg nyári napokban is, mennyi budakalászi élvezi majd az Alapítvány által is támogatott jeges fejlesztéseket. Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy a jégpálya létrejöttében az Önkormányzat vállalt a kezdetektől kiemelt szerepet, mi pedig örömmel csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez – vázolja a legutóbbi döntések hátterét Kroó József, aki az Alapítvány egyéb feladatait is fontosnak tartja.

– Budakalászon az utóbbi időben csúnya kór ütötte fel a fejét. Divat lett szidni a várost, amely mindannyiunk közös otthona. Emiatt is felértékelődik Alapítványunk szerepe az ismeretterjesztés, a kulturális tevékenységek kapcsán, és a közlekedésbiztonság vonatkozásában is – mondja a kuratóriumi elnök, hozzátéve: – Gyakorló mérnökként és egy civil szervezet vezetőjeként megdöbbentőnek tartom, hogy egy egyértelműen politikai célzattal alapított egyesület, amely úgy akar Budakalász közéletébe, mindennapjaiba beleszólni, hogy eközben szégyelli a település nevét felvenni, hadat üzen az autósoknak. Magam sokat kerékpározom, és sétálok a városban, de soha eszembe nem jutna másokat kioktatni arról, mivel közlekedjenek, vagy hová parkoljanak. Bizonyára sokan egyetértenek, ha azt mondom, minden ember szeretne minél gyorsabban elérni az úti céljához, ezért kifejezetten örülök az utak aszfaltozásának, és a rajtuk elvégzett közlekedésbiztonsági intézkedéseknek, fekvőrendőröknek, ezek gyermekeinket, unokáinkat védik a balesetektől. Alapítványunk kuratóriuma örömmel hallgatta Rogán László polgármester úr tájékoztatását arról is, hogy az önkormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően nemsokára elkészül a Budakalászt elkerülő út, és folyik az M0-autóút tervezése Solymárig. Ilyen gyakorlati lépések kellenek, mert ettől lesz kisebb a forgalom a városban, nem a hőzöngéstől – érzékelteti a különbséget a valóban nagy múltú civil szervezet vezetője.

– Jogos kérdésként fordul meg a budakalásziak fejében, vajon a nyíltan politikai babérokra vágyó csoportokban tevékenykedő öltönyös üzletemberek sosem ülnek autóba, vagy reggel a HÉV-vel, vagy kerékpárral indulnak légkondicionált belvárosi irodáikba? Bizonyára a kényelmes kocsikat választják ők is, épp ezért nem célszerű az ellenkezőjéről valótlanságokat magyarázniuk – fejti ki álláspontját a városüzemeltetési kérdésekben is nagy tapasztalattal bíró kuratóriumi elnök, aki nagyon fontosnak tartja az Alapítvány átláthatóságát.

– Arra törekszünk, hogy a fontos budakalászi közösségi célok számára összegyűjtsük a megfelelő anyagi forrásokat. Ebben az Önkormányzat volt eddig segítségünkre, de szeretnénk felkeresni a helyben működő vállalkozásokat is annak érdekében, hogy támogassák szervezetünket. Az eddigi megbeszélések igazán jól sikerültek, a cégvezetők nyitottan fogadtak és látszik, az igazi lokálpatrióta civil szervezetek ma is számíthatnak Budakalász gazdasági szereplőinek támogatására. Nagyon fontosnak tartom, hogy a budakalásziak világosan lássák, a civil szervezeteknek honnan van pénzük. Nem hiteles, ha a közélet tisztává tételét olyan civilnek mondott, de valójában politikai projekt-csoport szorgalmazza, amelynek saját újságja van, de senki nem tudja, miből, plakátokat ragaszt, de azt nem árulja el, honnan van rá nyilván nem kevés pénze. Azt pedig végtelenül cinikusnak tartom, hogy egy magát civilnek mondó, közéleti tisztaságot sürgető csoportban olyan ember lehet alapító, aki „fekete kassza” üzemeltetéséhez asszisztál. A Közalapítvány vezetőjeként mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a mi gazdálkodásunk, ahogy eddig is, átlátható legyen, és tevékenységünket ezután is budakalásziak érdekében végezzük – mondja a civil szakemberaki szabadidejének eltöltésébe is beavat. – Rengeteget sétálok a kutyámmal, és sokat foglalkozom a családommal, az unokáimmal. Örömmel látom a város folyamatos szépülését, a pezsgő kulturális életet. Alapvetően együttműködésre törekszem mindenkivel, kiváló munkakapcsolatot sikerült kialakítanom a városvezetéssel. Idén októberben az Önkormányzattal közösen szervezzük az Idősek Világnapjának méltó megünneplését, hiszen az idősekkel való törődés is Alapítványunk kiemelt céljainak egyike. Budakalászt olyan csodálatos, természet-közeli településnek tartom, ahol egyaránt páratlan otthonra talál fiatal és éltes.