Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 22. szerda | Beáta, Izolda napja

Hírek

 

M0, elkerülő út, önálló iskolaorvos, óvodavezetői pályázat – üléseztek a képviselők

2023. január 26.

Idei első ülésén tizenhárom napirendi pontot tárgyalt a testület. A képviselők egyebek mellett döntöttek a védett utakra történő behajtás rendjéről szóló rendeletet módosításáról, valamint 30 km/órás korlátozott sebességű övezet kialakításáról a Vasút soron. A Képviselő-testület állást foglalt Budakalász és a térség élhetőségét alapvetően befolyásoló felfüggesztett vagy évek óta egyhelyben álló állami közútberuházásokkal kapcsolatban is.

A napirendi pontok tárgyalása előtt dr. Göbl Richárd polgármester szólt a legutóbbi testületi ülés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről. Egyebek mellett beszámolt arról, hogy Budakalász 102,5 millió forint rezsitámogatásra kapott ígéretet a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Ez nagy segítség, hiszen nagyrészt lefedné a városi gáz és villanyszámlák drasztikusan megemelkedett költségeit. Hozzátette, a központi költségvetésbe fizetendő szolidaritási járulék 158 millió forintra nőtt, és a harmadik éve emelkedő infláció hatásait is a városnak kell kigazdálkodnia. A kötelező feladatok forrását saját bevételekből kell pótolnunk. A polgármester jelezte: az idei költségvetést februári ülésén tárgyalja majd a testület.

Szólt az M0 10-es útig tartó szakasz kiviteli terveinek elkészítésére tavaly ismételten kiírt pályázat lezárásáról. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. decemberben, feltételekkel aláírt szerződésének azonban még nincs meg a fedezete. Jelezte: a tervek leghamarabb 2028-ban készülhetnek el, de a közel 4 milliárd forintot nyár elejére saját forrásból elő kell teremtenie az illetékes minisztériumnak, különben a szerződés megszűnik és minden eddigi erőfeszítés kárba vész.  Jelezte, az M0 folytatása 2012 óta „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás”, de az elmúlt 10 évben érdemi előrelépés nem történt.

A III. kerület és Budakalász határán felszámolták az  illegális szemétlerakót. Göbl Richárd kiemelte, bár az Ország úti szemétlerakó nem budakalászi területen volt, városunknak aktív szerepe volt abban, hogy január elejére a hatalmas mennyiségű hulladék eltűnt, majd megköszönte Óbuda és az illetékes hatóságok közreműködését.

A Képviselő-testület ezután 13 napirendi pontot tárgyalt. A közelmúltban kormányzati döntések születtek a városunk élhetőségét, az egyre elviselhetetlenebb közúti forgalom csökkentését szolgáló állami közútfejlesztési beruházások elhalasztásáról, illetve a függőben lévő tervezési feladatokról. A képviselők az előterjesztés alapján állást foglaltak az M0 autóút folytatásának megtervezése és az Északi elkerülő út kivitelezést előkészítő munkálatainak folytatása érdekében. Mivel az Északi elkerülő út megépítése és az M0 autóút 10-es útig tartó szakaszának továbbépítése Budakalász lakói számára kiemelt közérdek, felhívták a Kormány felelős döntéshozóit az M0 gyorsforgalmi út 11-es és 10-es számú főutak közötti északi szakaszának megtervezése jelenleg hiányzó forrásának biztosítására, illetve a Budakalászt északról elkerülő út kevésbé költségigényes előkészítő munkafázisainak (pl. a nyomvonalat érintő kisajátítások) folytatására.

A Képviselő-testület 2022 nyarán fogadta el a védett utakra történő behajtás rendjéről szóló rendeletet. A Pest Megyei Kormányhivatallal történt egyeztetések után most úgy döntöttek, bővítik a behajtási engedélyre jogosult személyi kört a gyám, illetve a gondnok személyével.

Képviselői kezdeményesre a Vasút soron 30 km/órás korlátozott sebességű övezet kerül kialakításra, a közlekedés biztonsága, valamint a lakók környezeti terhelésének csökkentése érdekében. Az övezet kezdete és vége táblákat a Vasút sor északi oldalán Gyár utca déli becsatlakozása előtt közvetlenül helyezik ki, míg Vasút sor déli oldalán a Sport utcai csatlakozásnál meglévő oszlopokra teszik majd fel.

A testület elfogadta a város területén működő 4 háziorvosi és 2 házi gyermekorvosi körzet ellátásáról szóló 2022. évi beszámolókat. A képviselők tavaly döntöttek arról, hogy önálló iskolaorvosa lesz a közel 1600 óvodás és általános iskolás budakalászi gyermeknek. Dr. Gál-Muntyán Ágnes orvos, csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvos február 15-én kezdi meg munkáját az Egészségházban.

A testület arról is döntött, hogy nyilvános pályázatot ír ki a Nyitnikék Óvoda intézményvezetői tisztségének ellátására, mert a jelenlegi óvodavezető öt éves vezetői kinevezése júliusban lejár. Azt is megszavazták, hogy a Polgármesteri Hivatalban 2023-ban augusztus 7.  és augusztus 20., valamint december 20. és december 31. között lesz igazgatási szünet.

A testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés ITT megtalálható.

Az M0 10-es útig tartó szakaszát az UNITEF’83 Zrt. és VIKÖTI Kft. konzorciuma tervezheti meg. A megállapodást decemberben írták alá, a teljesítési határidő a szerződés hatályba lépését követő 49 hónap. A hatályba lépés előfeltétele a közel 4 milliárd forintos vállalási ár előteremtése. Amennyiben júniusig ez nem sikerül, akkor a szerződés megszűnik. A tervek 2028-ban készülhetnek el leghamarabb, ez nagyon messze van, de forrás nélkül az eddigi erőfeszítések is kárba vesznek.

Illusztráció: UNITEF83 Zrt.