Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 14. vasárnap | Tibor napja

Hírek

 

Ma éjfélig tart a harmadfokú hőségriadó

2021. július 30.

Ma éjfélig tart az országos tiszti főorvos által hétfőn elrendelt harmadfokú hőségriadó. Ilyet akkor vezetnek be, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A mai csúcs 37 fok körül várható.

Ma még a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Ne feledkezzünk meg a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között pedig árnyékba kell húzódni.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik a meleg okozta dekoncentráltság miatt. Tűző napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, ha ilyet látnánk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot. Ne hagyjunk a kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem, mert a melegben párologni kezdenek, és a gőzük egy szikrától is belobbanhat.

Az ország felében tűzgyújtási tilalom is van, az ott lévő erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Otthon bográcsozni és grillezni szabad, de egyetlen percre se hagyjuk magára a tüzet. Idén már 6425 tűz volt a szabadban, 7600 focipályányi terület égett le.

Szombaton egy hullámzó hidegfront hatására a napos időszakok mellett már kialakulhatnak záporok, zivatarok. A délnyugati szél nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. A meleg csak kissé mérséklődik, napközben 30 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk. Vasárnap is számítani kell a napos időszakok mellett elszórtan záporok, zivatarok kialakulására, hevesebb viharok is előfordulhatnak, de marad a meleg idő.

Fotó: Kseniia Zaitseva/Unsplash