Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Ma este szúnyoggyérítés – biológiai készítmény is áll a kalásziak rendelkezésére

2023. június 22.

Ma, napnyugta után, a Katasztrófavédelem földi úton történő szúnyoggyérítést végez Budakalász területén. Amennyiben az időjárás ezt nem engedi, június 23-án vagy 24-én hasonló időben kerül ki a hatóanyag. A ház körüli pangó vizek kezelésére az Önkormányzat egy szuper-szelektív és hatékony biológiai készítményt is kínál a lakosság számára. A tabletták az előírt koncentrációban alkalmazva csak a csípő- és púposszúnyog lárvákat pusztítják el, minden más élőlényre ártalmatlanok.

A földi (kémiai) szúnyoggyérítéshez használt készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, mely a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, és a hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Kérjük a lakosságot, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés idejére takarják le vagy vigyék zárt helyre. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat szintén zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Biológiai készítmény is áll a lakosság rendelkezésére

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A Katasztrófavédelem szúnyogirtó kezelésének kiegészítéseként az Önkormányzat jóvoltából a ház körüli pangó vizek, kerti tavak kezelésére biológiai készítmény is a lakosság rendelkezésére áll. Egy tabletta maximum 50 literes tartályhoz elegendő. Nagyobb vízterek (pl. kerti tavak) esetén javasolt locsolókanna vagy kézi permetező használata. A tablettákat 2-5 liter vízben kell feloldani, az így keletkező oldat 2m² területre elegendő. Használat előtt célszerű megbizonyosodni, hogy a ház körüli vízben, kerti tóban valóban fejlődnek-e csípőszúnyog-lárvák.

A Culinex Tab Plus szúnyoglárva-irtó tabletta biológiai készítmény kizárólag a csípőszúnyog-lárvákat pusztítja el. A budakalásziak számára 1-1 levél ingyenes.

Mivel a készítmény 24 órán belül maximálisan hatékony, elegendő a kezelést követő egy hét múlva ellenőrizni a csípőszúnyog-lárvák újbóli megjelenését. A készítmény a kizárólag a csípőszúnyog-lárvákat pusztítja el, a kezelt vízben található többi élőlényre nincs hatással. A tablettákat a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán nyitva tartási időben vehetik át a budakalásziak hétfőtől csütörtökig 8 és 16, pénteken 8 és 14 óra között. 

 

A földi úton történő szúnyoggyérítés a Katasztrófavédelem feladata. Fotó: szentendre.hu