Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Ma hajnalban tetőzött a Duna Budakalászon

2023. december 28.

Ma hajnalban 690 centiméter körül tetőzött a Duna. Budakalásznál várhatóan még néhány napig elsőfokú készültség lesz érvényben. A hét végétől jelentős apadás várható, ezt követően megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

A vízügyi előrejelzések az elmúlt napokban folyamatosan ingadoztak, ma hajnalban végül 690 centiméter körüli szintnél tetőzött a Duna Budakalásznál. A Duna-part árterében alacsonyan fekvő ingatlanokon, a motorcsónak-tárolók telkein, a kompkikötő közelében lévő ingatlanokon és a Luppa-szigeten is 20-60 centiméter magasságban áll a víz. Az ártérben álló ingatlanok tulajdonosainak többsége a korábbi nagyobb árvizek tapasztalatainak ismeretében felkészült a helyzetre, de az újabb építésű ingatlanok esetében előfordultak meglepetések, illetve a szokatlan téli időzítés a tapasztalt lakókat is váratlanul érte.

Budakalászon várhatóan még néhány napig érvényben marad az elsőfokú készültség, ami elsősorban a veszélyeztetett területek fokozott ellenőrzését jelenti. Ezeket a feladatokat a gyakorlatban december 24-ike óta végzik az Önkormányzat munkatársai.

A hét végétől várhatóan felgyorsul az apadás. Az ár levonulása után az elöntött ártéri területek helyreállítása következik. Az Önkormányzat a Városgondnokság munkatársaival és az önkéntes tűzoltók bevonásával jelentős erőket kíván mozgósítani a közterületek, és szükség esetén a magánterületek megtisztítására, az elöntött pincék kiszivattyúzására, a károk mielőbbi felszámolására. A munkák ütemezése érdekében kérjük, hogy akinek segítségre van szüksége, jelezze a minden nap 7-21 óra között hívható 06 70 314-6104-es telefonszámon.

A 2013. júniusi árvíz a mostaninál két méterrel magasabb vízszintet hozott, a kalászi Duna-part teljesen víz alá került. Fotó: Csók László