Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

Ma járt le az új Vasút sori óvoda építésére kiírt pályázati határidő

2022. április 07.

A kivitelező cégek ma még beadhatták ajánlataikat az új Vasút sori óvoda felépítésére az építtető és a későbbi üzemeltető Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének. 

Az új ovi a korábban tervezettnél jóval tágasabb lesz, hiszen nem csak a korábbi kétcsoportos óvoda telkén fognak építkezni. Az Önkormányzat és a Főegyházmegye között létrejött megállapodás szerint az új épületet befogadó ingatlanokat Budakalász bocsátotta rendelkezésre és gondoskodott a kiviteli tervek elkészítéséről is. 

A Vasút sori óvoda – függetlenül a felekezeti hovatartozástól – elsősorban Budakalászon lakó vagy budakalászi tartózkodási hellyel rendelkező óvodáskorú gyermekek számára biztosít felvételt és óvodai nevelést. Nem körzetes óvoda lesz, vagyis Budakalász teljes területéről fogad majd jelentkezőket. Az Önkormányzat jelenleg három helyen, összesen 19 óvodai csoportot működtet, az új négycsoportos óvodával jelentősen csökkennek majd a jelenlegi magas csoportlétszámok.

A Vasút sori óvodát 2017-ben a szülők tiltakozása ellenére zárta be az önkormányzat, az épületet 2019 augusztusában le is bontották. A város által korábban benyújtott óvodaépítési pályázatot a Pénzügyminisztérium 2020-ban elutasította, mert az akkori három csoportos épület terveinek megvalósítása a régió többi pályázatához képest nagyon drága volt.

Az új városvezetés ezt követően mindent megtett annak érdekében, hogy a város saját lehetőségeit jelentősen meghaladó több száz milliós beruházásra megoldást találjon. Hosszas tárgyalások után Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szándéknyilatkozatot tett egy új, katolikus óvoda építésére a Vasút soron, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom mellett. Az indoklásban kiemelték, hogy Budakalászon méltó helyen lesz az új intézmény.

Budakalász rendelkezésre bocsátotta a területet és gondoskodott a kiviteli tervekről.

 

Az Önkormányzatnak időközben sikerült megállapodnia a 2019-ben lebontott Vasút sori óvoda szomszéd telkének tulajdonosaival, ezt követően elkezdődhettek a tárgyalások a négycsoportos óvoda konkrét megvalósításáról. A kiviteli tervek elkészültek. A földhivatali telekalakítások is megtörténtek, majd a Főegyházmegye kiírta a kivitelezésre szóló pályázatot. A cégek a mai napig (április 7-ig) tudtak ajánlatot tenni a Főegyházmegyének.

Az intézmény működtetését a Főegyházmegye intézményfenntartásra szakosodott szervezete határozatlan időre, de legalább 15 évre vállalta. Az EKIF jelenleg a Főegyházmegye 22 közoktatási intézményének 44 tagintézményét, óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat és művészeti iskolákat tart fenn és üzemeltet.