Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. október 05. szerda | Aurél napja

Hírek

 

Ma van a dohányzásmentes világnap

2022. május 31.

Akik emlékeznek még a Forma 1-es autók Marlboro reklámjaira, vagy a Camel reklámokra, a cowboy kalapos, izzadt dohányzó arcokra a maszkulin plakátokon, azok tudják, hogy a dohányzás a szabadság, az önállóság, a nagykorúság szimbólumai voltak. A cigaretta lassan csak a középiskolai kollégiumok mögötti kitaposott zugokban tartja az imidzsét, a kollektív tudatban a cowboy kalapos borostás arcokból építkezésről kislányok után fütyörésző idősebb alakok lettek, a sárga dromedárt pedig lyukas nyakak, töppedt szürke tüdők váltották a cigarettásdobozokon. Bizonyára mindenki környezetében van dohányzó ember, de sokunk ismer olyat is, aki hosszú ideje a leszokásért küzd, esetleg többször újrakezdte a dohányzást, de szeretné végleg abbahagyni. Olyan dohányos ismerős azonban ritkán akad, akinél ne kísérné a cigaretták egymásutánját szégyenérzet, elkeseredettség, aggódás, családtagok türelmetlensége.

 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap. A novemberi Füst mentes nap mellett ez a legnagyobb cigiellenes kampányesemény, ami teljesen belesimul a bárhol és bármikor tetten érhető dohányzás ellenes kampányba.

A KSH adatai szerint 2009-ben EU-n belül a nők 22,3%-a, a férfiak 32,4%-a dohányzott, 2019-ben a nők esetén maradt a 22,3%, a férfiaknál viszont ez a szám 27,7%-ra csökkent. 2009-ben a nemek szerint megoszláson túl az iskolai végzettség is jól magyarázta a dohányzást, az érettségivel nem rendelkezők 36,6%-a, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 14,4%-a dohányzott. 2019-re ez az aránypár 22,3%, 18,2%-ra alakult, tehát mára már nem mondhatjuk el, hogy az alacsony iskolázottságú lakosság stigmája lenne a cigi.

Mára köztudott a dohányzás egészség károsító hatása, azt azonban kevesen tudják, hogy 1989 óta Magyarországon csaknem megfeleződött a kórházi ágyak száma (104 951-ról 2020-ra 67529-ra csökkent, de az utóbbi 18 évben 10000 lakosra 100 helyett 2020-ban csak 69 kórházi ágy jut (ksh.hu)). A dohányzás káros hatásain túl étrenddel, sporttal foglalkozó ismeretterjesztő szövegek, videók, képek sokasága jut el hozzánk, nem beszélve az utóbbi években eltömegesedő pszichologizáló tartalmakról. Egyre inkább az egyén felelőssége az egészsége feletti kontroll és ezt nem csak a médiumok, de mi is rendszeresen tudatjuk egymással.

Mára már a szabadsággal, függetlenséggel, nagykorúsággal ellentétes tartalmat sugallnak az egészségkárosító hatások, árgus szemekkel figyeljük egymás szokásait és aggódunk a szeretteinkért, a kellemes sárga teve pedig lassan kisétál a tudatunkból.

ksh.hu