Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

A madarak élete télen

2018. január 25.

A hideg idő a madarak számára is komoly kihívást jelent. A táplálékmennyiség jelentősen csökken, túlélésre többféle stratégiát alkalmaznak. A vándormadarak elköltöznek és csak a meleg idő beköszöntével költöznek menetrendszerűen vissza. Egyes madárfajok kóborolnak, melynek során csak táplálékszerzésük idejére repülnek távolabb élőhelyüktől. A vizek mentén élő madarak jellemzően helyben maradnak, ameddig élőhelyük nem fagy be. Ha leesik a hó, eltakarja a táplálékot, ez is megnehezíti boldogulásukat.

Nálunk élő madaraink azonban kitartanak, szeretnek itt élni. A Duna-parton és az Omszk-tónál régóta képviselteti magát több faj is. Így nem csupán vadkacsákkal, hanem szárcsákkal, sirályokkal is rendszeresen találkozhatunk sétáink alkalmával. Jó megtapasztalni jelenlétüket a téli időben is, már szinte hozzátartoznak a vízparti képhez.

Ha vadkacsát gondozunk, kiegyensúlyozott étrendet biztosítsunk nekik, kukoricát, mogyorót, madáreledelt, zellert, salátát adjunk. Legjobbak a természetes ételek, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékokat.