Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Március 15. Budakalászon

2019. március 19.

1848. március 15-én radikális gondolkodású magyar ifjak – köztük Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál – Pesten elhatározzák, hogy a követeléseiket tartalmazó 12 pontot és Petőfi pár nappal korábban írt Nemzeti dal című versét kinyomtatják, és közhírré teszik. A Nemzeti Múzeum elé hirdetett nagygyűlésen már tízezrek hallgatták lelkes egyetértéssel a pontokat és Petőfi költeményét, majd a tömeg Budára vonult. Az összegyűltek követelésére szabadon engedik a bebörtönzött forradalmár Táncsics Mihályt. Ezekkel az eseményekkel kezdődik az 1848-as magyar forradalmi átalakulás.

A 171 éve történt események még most is nagy hatással vannak a jelen kor emberére. „Ma talán úgy mondhatnánk, hogy a márciusi ifjak és a 1848/49-es forradalom és szabadságharc meghatározó egyéniségeinek mindegyikéről elmondható, hogy kivételesnek mondható értelmi és érzelmi intelligenciával rendelkeztek. Ez lehetett annak az alapja, hogy társadalmi osztálytól függetlenül képesek voltak nemzetben gondolkodni, és ezen képességüket át is tudták adni honfitársaiknak. […]
Ezzel a felismeréssel a Kalász Sulis diákokat arra neveljük, hogy mindig csapatban, közösségben gondolkodjanak, ezen alapokon létezve merjenek nagyokat álmodni, amit aztán kitartó akarattal meg is tudnak valósítani.
Hiszem, hogy ez a szellemiség a garanciája annak, hogy Budakalász városban saját környezetéért tenni tudó és akaró aktív polgári közösség lesz a mainál is nagyobb többségben, akik tudják és vallják, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharcunk nagyjaira örökké emlékezni kell, hiszen hőstetteik a jelenben is irányt mutatnak a mindennapjainkhoz.” – mondta el Végh Attila a Kalász Suli intézményvezetője Budakalász március 15-i megemlékezésén ünnepi beszédében.
Az ünnepi műsorban Ivancsics Ilona színtársainak közreműködésével egyéni sorsokon keresztül elevenedtek meg a kor hősi eseményei. Nemcsók Nóra és Petőcz András a próza mellett zenével, klarinét és énekszóval tette még drámaibbá az előadást.
A Kalász Suli hetedik osztályos diákjai pedig modern és látványos – a nemzeti trikolort megjelenítő – műsorral léptek föl.
Az ünnepségen a budakalásziak a hagyományokhoz híven elhelyezték az emlékezés virágait a templomkertben. A koszorúk mellett ezúttal 60 szál piros és fehér tulipán került az emlékmű talapzatára.

Teljes galéria: itt