Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Március 16-ig adhatjuk le a kérelmeket a helyi iparűzési adóelőleg mérséklésére

2023. március 09.

Közeleg a határidő! Március 16-ig lehet kérelmezni a helyi iparűzési adóelőleg mérséklését, illetve ez a nap a határideje a helyi adók pótlékmentes befizetésének. 

  1. március 16-ig lehet a 2023. első félévi helyi iparűzési adóelőleg mérséklését kérelmezni az önkormányzati adóhatóságnál /Art. 69. § [Az adóelőleg mérséklése]/

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 40. § (1) c pontja és a helyi adóról szóló önkormányzati rendeletünk 16.§ (1) bekezdése értelmében Budakalászon a helyi iparűzési adó évi mértéke 2023. évtől az adóalap 2%-a. Az adó alapját a Htv. 39.§-ának, valamint 39/A.§-a és 39/B.§-a figyelembevételével kell majd megállapítani, 2023. évtől a KKV-k már nem vehetik figyelembe a Htv. 51/L. §-ában foglaltakat.

Az adózó az iparűzési adóelőleg esedékességének időpontjáig (jellemzően 2023. március 16-ig) benyújtott kérelmében a helyi iparűzési adóelőleg módosítását kérheti az önkormányzati adóhatóságtól, ha előlegét az előző időszak adatai alapján fizeti, és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. Az adózó kérelmében megjelölhette a tárgyévi várható adó összegét, valamint a módosítani kért adóelőleg összegét. /Art. 69. § [Az adóelőleg mérséklése]/

A kérelemhez az űrlap megtalálható az Elektronikus Önkormányzati Portálon „IPARŰZÉSI ADÓ ELŐLEG MÓDOSÍTÁSI KÉRELEM” néven, mely kitölthető, elmenthető és beküldhető önkormányzati adóhatóságunk felé. A kérelem benyújtása elektronikusan történhet.

Az előleg-mérséklés kérelemre történik, annak benyújtásának lehetősége jogvesztő, így a 2023. márciusi előlegfizetés tekintetében 2023. március 16-ig áll fent a kérelem benyújtás lehetősége. (Ha az eljárás során az adózó valamely határidőt önhibáján kívül elmulasztott, igazolási kérelmet terjeszthet elő. Az igazolási kérelem befogadásáról az önkormányzati adóhatóság dönt. Az igazolási kérelmet legkésőbb az elmulasztott határidőtől számított, de legfeljebb negyvenöt napon belül terjeszthető el a benyújtott kérelemmel együtt. /AIR.53.§/)