Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

A nemzeti értékek megőrzése kiemelt fontosságú a mai fenyegetett Európában

2018. június 05.

A június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap Magyarországon. Ezen a napon 98 évvel ezelőtt a békeszerződés eredményeképpen a 325 411 km2 összterületű Magyar Királyság elveszítette területének több, mint kétharmadát és lakosságának több, mint a felét. Az Országgyűlés 2010-ben törvény elfogadásával kinyilvánította hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Városunkban évek óta megemlékeznek a szomorú eseményről. A Kárpátok őre szobornál tartott városi rendezvényen a résztvevők jelenlétükkel kifejezték, a magyarság határokon átívelő összetartozásának fontosságát. A nemzeti emléknapon beszédet mondott Dr. Dukai Miklós, önkormányzati helyettes államtitkár. Az elöljáró a nemzeti értékek megőrzésének jelentőségét hangsúlyozta, ami kiemelt fontosságú a mai fenyegetett Európában. Továbbá elmondta:

„A Nemzeti Összetartozás Napján meg kell erősíteni Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására.

Megerősíthetjük azt is, hogy Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal.

Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk.

Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez. Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével. Ugyanakkor azt sem feledhetjük el, hogy erős, kíméletlen erők dolgoznak a nemzetek meggyengítéséért, a nemzetek Európájának felszámolásáért, egy új kevert népességű és kultúrájú Európáért, az ez ellen lázadó magyarok elhallgattatásáért.

Tekintsük kötelességünknek, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, a történtekből okulva, az elmúlt több mint kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjunk.

A Nemzeti Összetartozás Napján azt ünnepeljük, hogy közel 15 millióan vagyunk szerte a világban, és mindenkinek megdobban a szíve a Magyar Himnusz vagy egy gyönyörű népdal hallatán. Azt ünnepeljük, hogy ha bármely honfitársunk nagyot alkot valahol a világban, büszkén mondjuk: ő is magyar! Azt ünnepeljük, hogy bárhol járunk külföldön, és meghalljuk a magyar szót, felkapjuk a fejünket: magyar szavak!

Azt ünnepeljük, hogy határoktól, korlátoktól függetlenül van közös múltunk, vannak erős gyökereink, amibe kapaszkodhatunk, igenis van közös jelenünk, és még fontosabb: van jövőnk! Itt Európa közepén a múltunkra alapozva, a jelenünkben megerősödve – van jövőnk. Nekünk, magyaroknak.”

A műsorban felléptek a Lenvirág Táncegyüttes fiatal tehetségei Pálpataki táncok című előadásukkal, valamint Kovács Nóri énekesnő eseményhez illő népdal-összeállításával. A megemlékezés zárásaként Rogán László polgármester, Ercsényi Tiborné alpolgármester asszony és a helyi képviselők koszorúzással rótták le tiszteletüket szobor előtt.