Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

Megjelent a Patakpart Iskola körüli úthálózat-fejlesztés felhívása

2022. március 02.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent a Patakpart Általános Iskola megközelítését szolgáló úthálózat- és infrastruktúra-fejlesztés kivitelezésre kiírt önkormányzati közbeszerzési felhívás. A beruházásnak köszönhetően az új iskola környékén jelentősen javulhatnak a közlekedés feltételei. A közelmúltban elkészült új tervek az élhetőségi szempontokra fókuszálnak: az autós kapcsolatok mellett nagy hangsúlyt fektetünk az iskola gyalogos és kerékpáros megközelíthetőségének könnyítésére. A beruházás nagyságrendje meghaladja Budakalász pénzügyi lehetőségeit, ezért az előkészítési szakaszban nyújtott 36 millió forintos kormányzati támogatás folytatásaként további központi forrásokat csoportosítanak át a szükséges építési-kivitelezési munkákra.

Budakalász vezetése prioritásként kezeli tavaly szeptemberben megnyílt Patakpart Általános Iskola környékén a közlekedési infrastruktúra javítását. A 16 tantermes intézménybe járó gyermek- és pedagógus létszám a következő tanévekben tovább fog emelkedni, így a forgalmi terhelés növekedésére hosszú távon is megnyugtató megoldást kell találni. Miután a beruházás költségei jelentősen meghaladják a város anyagi lehetőségeit, ezért Budakalász a Kormányhoz fordult. Vitályos Eszter az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára támogatásról biztosította a projektet, ennek első elemeként tavaly 36 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a város az előkészítő munkálatokra.

A városvezetés a tervezés során azt a célt jelölte ki, hogy az iskola körzetéből érkező gyermekek gyalogosan, illetve kerékpárral biztonságosan el tudjanak jutni az intézménybe. Ezt a célt szolgálják a tervezett új járdák és burkolt gyalogösvények, a Barát-patakon átívelő új gyalogos híd, a forgalomcsillapítási megoldások, valamint kerékpáros felfestések. A tervezési munkát lakossági észrevételek is segítették, amit ezúton is köszönünk!

Az autósok számára a Klisovác utca és a Kőbányai út összekötése jelenti a legnagyobb fejlesztést. A Barát-patakon való átkelést az iskola felett megépülő új út teszi lehetővé, melyhez a Kőbányai út szintén újonnan megépülő szilárd burkolatú szakasza csatlakozik. A Klisovác utca, illetve a Kőbányai út korábban megépített szakaszai is megújulnak. A projekt része a közvilágítás fejlesztése, valamint az utak melletti zöldfelületek kialakítása.

A projekt keretében összesen 579 méter új út, 1734 méter új járda és egy új gyalogos híd épül.  Ezen felül 761 méternyi meglévő útszakasz teljesen megújul, a közvilágítás 31 új kandeláberrel bővül, 6420 m2 gondozott zöldfelület jön létre.

A kivitelezés megkezdéséhez szükséges tervek és engedélyek rendelkezésre állnak, a források biztosításában Budakalász a Kormány segítségére számít. Az egyeztetések során Vitályos Eszter államtitkár asszony a beruházás további támogatásáról biztosította városunkat, ennek ismeretében indult el a feltételes közbeszerzési eljárás. A nyertes kivitelező akkor kezdheti meg a munkát, ha a Kormány rendelkezésre bocsátja az építési munkákhoz szükséges forrást.

Projektelemek:

 1. Patakpart utca új út építése
 2. Kőbányai út II. szakasz új út építése
 3. Barát patakon történő áthidalás (hídépítés)
 4. Kőbányai utat Klisovác utcával összekötő új járda építése
 5. Kőbányai út I. szakasz meglévő út fejlesztése
 6. Klisovác utca meglévő út fejlesztése
 7. Levendula-Kamilla utca Kamilla köz közötti új járda építése
 8. Klisovác utca, Orom utca és Kamilla köz közötti új járda építése
 9. Fácán utca, Fácán köztől Kőbányai útig tartó szakaszán új járda építése
 10. Közvilágítás kiépítése
 11. Tájépítészeti munkák, tereprendezés

A Patakpart utca jelenlegi állapota. Utat kell építeni, de Budakalász egyedül ezt nem tudja kifizetni.

Az előzményekről itt és itt olvashatunk.