Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 10. szombat | Gréta, Margit napja

Hírek

 

Megkezdődött az új óvoda építkezése

2022. június 21.

Tizenkét év után ismét új óvoda épül Budakalászon. A földmunkákkal és az épület alapjainak kijelölésével megkezdődött az új Vasút sori óvoda építkezése. Ha minden a tervek szerint halad, a budakalászi gyerekek jövő szeptemberben birtokba vehetik az új óvodát.  Az ünnepélyes alapkőletétel június 27-én, hétfőn délután 6 órakor lesz, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Előzmények:

A régi Vasút sori óvodát 2017-ben zárta be az önkormányzat, az épületet 2019 augusztusában lebontották. A 2016-ban benyújtott önkormányzati óvodaépítési pályázatot a Pénzügyminisztérium 2020-ban költséghatékonysági indokkal elutasította.

Az új városvezetés ezt követően mindent megtett annak érdekében, hogy a Budakalász saját lehetőségeit jelentősen meghaladó beruházásra megoldást találjon. Hosszas tárgyalások után 2021 tavaszán sikerült megállapodni az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével egy új, 4 csoportos óvoda felépítéséről a kalászi templom közvetlen szomszédságában.

Az Önkormányzat a megfelelő nagyságú saját tulajdonú területtel, a kiviteli tervekkel és a szükséges engedélyekkel vesz rész a projektben, míg a kivitelezés költségeit és az üzemeltetést a Főegyházmegye és intézményei vállalták. Az Önkormányzat a szomszédos magántulajdonban lévő telekrészlet megvásárlásával gondoskodott egy tágas és korszerű óvodaépület megtervezésének lehetőségéről. A tervezési tenderen hat színvonalas pályázat közül a ZACC Épitésziroda koncepcióját választotta ki a szakmai zsűri.

A tervek tavaly őszre elkészültek, a szükséges telekalakítási és engedélyezési eljárások után idén tavasszal a Főegyházmegye kiválasztotta a nyertes kivitelezőt, akivel május végén aláírták a szerződést. A REAG Invest Kft.-nek 12 hónap áll rendelkezésre a kivitelezési munkák befejezésére.

Az új Vasút sori katolikus óvoda – felekezeti hovatartozástól függetlenül – elsősorban Budakalászon lakó vagy budakalászi tartózkodási hellyel rendelkező óvodáskorú gyermekek számára kínál majd óvodai nevelést. Nem körzetes óvoda lesz, ezért a város teljes területéről fogad majd jelentkezőket. Ha minden a tervek szerint halad, a budakalászi gyerekek jövő szeptemberben birtokba vehetik az új óvodát.