Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Megszületett a régóta húzódó második iskolaépítési megállapodás

2019. december 23.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony és dr. Göbl Richárd polgármester úr aláírták a még 2018 februárjában megjelent kormányhatározat alapján Budakalásznak járó közel 1,5 milliárd forintról szóló második iskolaépítési támogatási szerződést.

A régóta húzódó megállapodás aláírása azért volt rendkívül fontos, mert Budakalász Város Önkormányzata és a Magyar Kormány között 2016-ban kötött peren kívüli megállapodásban meghatározott iskolaépítés költségei jelentősen meghaladták az akkor kiszámolt két milliárdos összeget.

Köszönjük mindazoknak, akik az elmúlt hetekben felgyorsult támogatási szerződés előkészítésében közreműködtek, köztük az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársainak munkáját!

Amint az ismert, tizenegy évvel ezelőtt Budakalász az M0-s, illetve a Megyeri híd megépítése után az óriási forgalomnövekedés miatti környezeti károk kompenzációjára évi 250 millió forint (+Áfa) értékű beruházási támogatást kapott az államtól. A városi közútfejlesztésre kapott támogatás 2008-tól az M0-s következő szakaszának befejezéséig (a mai ismereteink szerint 2030-ig) járt volna. Bár ezt szerződésben vállalta az állam, de két év után mégsem fizettek, a per ezért indult. 2016-ban Budakalász vezetése máig nem tisztázott indokkal peren kívüli megállapodást kötött, melyben lemondott a környezeti károk fenti ellentételezéséről. Az állam egyebek mellett ugyan két milliárdos kompenzációt fizetett, de a hatalmas pénzt olyasmire kell elköltenünk (a Patakpart Általános Iskola felépítése),ami egyébként állami feladat lenne.

A lent közölt képek forrása: a „Klisovác utcai iskola építés története képekben” közösségi oldal