Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Megtartani az értékeket, megoldani a problémákat

2022. április 21.

A Patakpart Általános Iskola adott otthont az Élhető Budakalász program második településrészi lakossági fórumának. A találkozóra a Taván, a Prekoberdo és a felső „madárutcák” lakóit vártuk. A Településfejlesztési Koncepció vitaanyagának bemutatása után a helybéliek kérdései és hozzászólásai következtek a sorban. Csütörtökön 17 órakor a Faluházban folytatódik az eseménysorozat a Klenity és a Tópart városrészek jövőjéről szóló beszélgetéssel. 

 

A Patakpart Általános Iskola ebédlőjében megjelent helyi lakosokat Nagel István alpolgármester köszöntötte. Jelezte, hogy a 2011 Egyesület választási programjának megfelelően a tavaly elindult Élhető Budakalász Programban felülvizsgálják a településrendezési eszköztár valamennyi elemét és új szabályrendszer (pl. HÉSZ) készül. Az új Településképi Rendeletet már elfogadta a képviselőtestület, elkészült az új településrendezési eszközöket megalapozó vizsgálat és a településfejlesztési koncepció egyeztetési változata, ami a fórum napirendjén is szerepelt. Arra biztatta a résztvevőket, hogy jelezzék észrevételeiket, mert ez alakíthatja a későbbi döntéseket. Kálmán Kinga főépítész hozzátette: a közös munka célja, hogy a lakóterületeken minél kedvezőbb életfeltételeket teremtsenek az előttünk álló 10-15 évben szigorú szabályozással és a kertvárosi jelleg erősítésével.

Budakalász megtelt! A várostervező KASIB Mérnöki Iroda képviselői ezzel kapcsolatosan elmondták: városunkban megoldást kell találni a beépítések kontrolljára, a településrészek közötti kapcsolatok javítására, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés lehetőségeinek bővítésére, illetve egy klasszikus városközpont kialakítása is a tervek között szerepel. Erre jó megoldást jelenthetne a Lenfonó területe, a folyamatban lévő kármentesítés befejezése után.

A Taván, a Prekoberdo és a felső „madárutcák” városrészekben közös megőrzendő érték a kertvárosi jelleg, a csendes lakókörnyezet, valamint a természeti és az épített értékek védelme. Ugyanakkor problémát jelent az intézmények gyors megközelítése, a kereskedelmi és szolgáltató egységek hiánya, valamint igény lenne a közösségi terek, például játszótér kialakítására.

A prezentáció teljes anyaga itt megtekinthető.

Budakalászon az előttünk álló időszak egyik fő feladata az átmenő gépjárműforgalom csökkentése lesz – hangzott el ezután a fórumon. Forián-Szabó Gergely alpolgármester kiemelte: az északi elkerülő útszakasz, az M0-s autóút meghosszabbítása és a HÉV-fejlesztés ügyét kiemelten kezeli az Önkormányzat is. A belső közösségi közlekedés kialakítása ugyancsak napirenden van, figyelemre méltó javaslat az iskolabusz-rendszer kialakítása.

A közlekedési elképzelésekről készült anyag itt látható.

Nagel István a Patakpart Általános Iskola körüli, már folyamatban lévő fejlesztésekről tájékoztatta a megjelenteket. Elhangzott: a fő cél a megközelíthetőség javítása az iskola körzethatárán belüli területekről. A tervek elkészültek, az autós forgalom figyelembe vétele mellett kiemelt helyet kaptak a gyalogos és kerékpáros közlekedés lehetőségei. Az infrastruktúra-fejlesztés kiemelt eleme lesz a Klisovác utca megújítása, illetve a járdák kiszélesítése, a gyermekek biztonságos közlekedése érdekében. További szilárd burkolatú utak és járdák is épülnek majd ezen a területen.

A több mint háromórás lakossági fórum második felében értékes hozzászólások és építő jellegű kérdések hangzottak el. Egy felvetésre válaszolva Kálmán Kinga főépítész hangsúlyozta: új beépítésre szánt terület kialakítása nincs a város tervei között. Az érintett területek vízgazdálkodása is szóba került. A szakemberek szerint a város két patakjának környezetrendezése lehet a kulcs, a lakóktól pedig elvárható az esővíz összegyűjtése a lakóingatlanok telkein a locsolás érdekében.

Az Önkormányzat összesen hét fórumot szervez, hogy a tervezők a településrészeken élők javaslatait is figyelembe véve véglegesítsék a Településfejlesztési Koncepciót. Ez lesz az alapdokumentuma az új Településrendezési Tervnek és a Helyi Építési Szabályzatnak. Mindkét dokumentum véglegesítését további lakossági-társadalmi egyeztetés előzi meg.

A Településfejlesztési Koncepció munkaközi anyaga („Munkaközi anyag társadalmi egyeztetésre”) itt érhető el. További anyagok az Élhető Budakalász Programról ezen a felületen találhatók.

 

A további fórumok időpontjai és helyszínei (egységes kezdés 17 órakor):

Április 21. csütörtök, Faluház – Klenity, Tópart

Április 28. csütörtök, Faluház – Szentistvántelep

Május 2. hétfő, Kalász Suli – Berdó

Május 4. szerda, Faluház – kertes területek

Május 5. csütörtök, Faluház – Üdülőövezet (Lupa-sziget, Duna-part)