Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. június 17. csütörtök | Alida, Laura napja

Hírek

 

Menő, aki menő – avagy járj suliba Gyalogbusszal!

2021. június 10.

Budakalászon szeptembertől már három általános iskola várja a gyerekeket. Örvendetes, hogy ilyen sok gyermek él és tanul városunkban. Ugyanakkor minden helybéli nap mint nap tapasztalja, hogy a reggeli és délutáni forgalmi dugók egyre nehezebben elviselhetők. Ezt szeretné csökkenteni a “Járj két lábon vagy két keréken!” kampány, – melyről korábban hírt adtunk – illetve a “Gyalogbusz” elnevezésű civil kezdeményezés, amelyet a városvezetés is örömmel támogat.

A Pedibus egy több országban már kipróbált közösségi kezdeményezés. Célja, hogy a gyerekek ne autóval, hanem gyalog járjanak iskolába. A kisiskolások, akik még önállóan nem közlekednek, önkéntes szülőkből álló felnőtt kísérettel, meghatározott útvonalon juthatnak el gyalogosan az iskolába. A Pedibus vezetői nmellényükről és kézben tartott táblájukról könnyen felismerhetők. A Pedibus-ra egy-egy kijelölt ponton, „megállóban” lehet „felszállni”, így a szülőknek csak eddig a pontig kell elkísérni vagy elengedni gyermekeiket.

„Szeretnénk szeptembertől Budakalászon is elindítani Gyalogbusz néven az első járatokat, mindhárom iskolához. Terveink szerint a szeptember 1-jei tanévnyitón az iskolaigazgatók fogják ünnepélyesen fogadni az első utasokat. Keresünk olyan szülőket, nagyszülőket, akik részt vennének ebben a közösségi vállalkozásban és az agy- és testserkentő, napindító közös sétával tennének a budakalászi gyerekek egészségéért és egy élhetőbb helyi közlekedésért” – írják a szervezők. A Gyalogbusz beindításához egyúttal fel is szeretnék mérni a helyben lakók iskolába járási szokásait és azt kérik, hogy az alábbi linken található rövid kérdőívet töltsék ki.

A Gyalogbusz program a Járj két lábon vagy két keréken! kampány keretében valósul meg.