Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 28. szerda | Elemér napja

Hírek

 

Mesélő védett épületek 10. – Klisovác u 1.

2017. augusztus 02.

Az ódon patakparti villában járunk, ahol Kun Katalin és férje, valamint Sonnevend Istvánné mesélik el nekünk házuk és családjuk történetét. A régi épület az 1800-as évek végén épült. Később egy zsidó üveggyáros vette meg, aki Amerikába menekült, így barátnőjére, Dolinay Piroskára hagyta a házat. Piri néni Fridrik Jenő alezredessel kötött házasságot 1933-ban. Akkoriban az egész környéken ez volt az egyetlen ház. Az utcán végig és a domboldalban szintén üvegházak álltak, mivel kertészet működött itt. Véges-végig illatoztak erre a ciklámenek, kis tó is díszítette a területet.alezredesDSC_5026

Kun György, Katalin édesapja is itt élt családjával, aki az ezredes főkertésze volt. 1938-ban nálunk rendezték az Eukarisztikus Kongresszust és erre az eseményre az itteni kertészetből szállították a csodálatos virágkompozíciókat. Az államosítás idején a kertészetet megkapta a Gyógynövénykutató Intézet és a ház is állami kézbe került. A család itt maradhatott, de másokat is helyeztek melléjük. Az alezredes a kazincbarcikai vegyi gyár építésénél észrevett egy tervezési hibát, így megkapta a Munka Érdemrend aranyfokozatát és a ház egy részét, majd az egészet visszakaphatta.

A lakók emlékeznek még azokra az időkre, amikor a mostani Egészségházig volt közvilágítás és onnantól zseblámpával jártak haza. Ott székelt a „Zöld Kereszt” védőnői szervezet is abban az időben. Érdekesség, hogy mivel a településen akkor még nem volt bevezetve a víz, a védőnők biztosítottak heti egyszeri DSC_5030fürdési lehetőséget a falusiak számára. Fel lehetett iratkozni meghatározott időpontokra egy DSC_5033kis füzetbe.

A villaépület DSC_5035alatt óriási borospince húzódik. Az alezredes és Kun György életét kockáztatva bújtatott itt a háború idején mintegy 300 budakalászi és környékbeli zsidót. Miután erre egy besúgás következtében fény derült, bezárták a két férfit a Fabro Házba egy éjszakára. A bújtatott zsidókat sikerült az utolsó pillanatban kimenekíteni, így mindannyian életben maradtak. Az alezredes katonai múltjára való tekintettel amnesztiát kaptak.

A ház főbejárata régen a patak felől helyezkedett el, hídon át lehetett megközelíteni, az utca felől a gazdasági bejárat volt. A patakban akkoriban sokkal magasabb volt a vízszint, méretes halak úszkáltak benne.DSC_5023

A helyi védett épületek katalógusában szereplő adatok szerint építészeti értékkel rendelkezik az épület tömege és stíluselemei, a tornác, annak oszlopai, az ablakdíszek, a tetőszellőzők, valamint a homlokzat. A védett épületek megőrzésére az Önkormányzat is nagy gondot fordít. Ennek érdekében írja ki minden évben a védett épületek felújítására vonatkozó értékvédelmi pályázatot. Érdemes megtekinteni a város honlapján (www.budakalasz.hu/ertekvedelmi-palyazat) a pályázati kiírást annak, aki ilyen épületben él.