Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Mesélő védett épületek 11.

2017. november 02.

Kőbányai út 9.

A Kőbányai úti 1868-as építésű régi parasztház tornácán Benke Tibor és felesége fogadnak minket, hogy megmutassák büszkeségüket, ezt az üde színfoltot az utcában. Huszonhárom évvel ezelőtt költöztek ide; első látásra beleszerettek a hangulatos kis házba, amely ugyan nem volt akkoriban jó állapotban, mégis mindent megtettek a komfort kialakítása érdekében, a főépítésszel való folyamatos egyeztetés alapján. A ház falai nem téglából, hanem vályogból és kőből készültek, így a folyamatos vizesedéssel állandóan küzdeniük kellett, míg végül rátaláltak a megoldásra. A folyamatos páraelszívás oldotta meg a helyzetet.

A domboldalba hosszan benyúlik a régi borospince, ezt az utcában fellelhető házak szinte mindegyikénél így alakították ki, kihasználva a remek adottságokat. Benkéék számos családi rendezvényt tartottak a 25 fő fogadására alkalmas pincében, beszélgettek, énekelt együtt a család.

Ebben a házban élt régen Zsebedics, a falu jegyzője feleségével, Sári nénivel. Dr. Kovács ügyvédi irodája is itt kapott székhelyet, számos lakost fogadott e helyen, ügyes-bajos dolgaikkal, szerződésekkel fordultak hozzá.

Budakalász remek kapcsolatot ápol a Németországba kitelepítettekkel, így őket a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében rendszeresen vendégül látják városunkban a szervezők. A vendégek városi sétájuk során számos alkalommal álltak meg és csodálták ezt a szívet melengető épületet. Ilyenkor Tiborék behívták a járókelőket és előfordult, hogy frissen sült pogácsával és pálinkával kínálták a pincében a vendégeket majd beszélgettek. Volt olyan eset is, amikor mindannyian elérzékenyültek búcsúzáskor, hiszen az élmény visszaidézte számukra a kalászi összetartozás érzést, amikor a látogatók felmenői még itt éltek.

Mosolyogva elevenítik fel a közeli szomszédban élő Krunityék is régebbi emléküket, amikor tehenük a hegyoldalban legelészett, ám egyszerre furcsa hangokra lettek figyelmesek. Szerecsétlen állat lecsúszott Benkéék kertjébe, annyira meredek volt az udvar végében a domboldal. Végül szomszédi összefogással sikerült hazajuttatni a tehenet.

A környékbeliek összetartozását jelzi az is, amikor elseprik egymás háza előtt a járdát, ellapátolják a havat, attól függően, hogy reggel ki ébred fel legkorábban.

Tiborék néhány évvel ezelőtt majdnem eladták a házat, mert úgy érezték, hogy már meghaladja energiáikat a fenntartása. Ám kötődésük erősebb volt, így végül nem tudták megtenni. Idén fiuk és lányuk számára átadják, akiknek szintén sokat jelent ez az ódon védett ház.

Az épület védendő értékeit képezi az épület tömege, utcai homlokzata, a kerítés, az eresz díszes faragásai, valamint a homlokzati díszek.