Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Mesélő védett épületek III. Kálvária utca 1.

2017. június 13.

Sorozatunk újabb állomására érkeztünk, melynek során a budakalászi nagy múltú házakat mutatjuk be. A Kálvária domb tövében fedezhetjük fel az újabb gyöngyszemet, magasföldszintes kontyolt nyeregtetős kialakításával, melynek értékére Turi Attila főépítész kiemelten hívja fel a figyelmet. Az épület nyugati homlokzatán jellegzetes sokszögű alaprajzi kialakítású toronnyal rendelkezik, törtvonalú toronylefedéssel.

Horogszegi T6

Horogszegi T9Horogszegi T8

A tulajdonos Horogszegi Tamás foglalkozása művészettörténész így kifejezetten műemlékek kutatásával foglalkozik. Családja részére tehát nem volt véletlen ez a választás. Feleségével Erikával és három gyermekükkel élnek itt 2014 óta. Kifejezetten régi házat szerettek volna, ez fő szempont volt keresésük során. Mióta itt élnek, néhány dolgot rendbe kellett hozatniuk.

Egy nyári vihar alatt beázott a palatető, így kénytelenek voltak az egész tetőszerkezetet lecserélni.Horogszegi T

Horogszegi T4 Horogszegi T3

A védett épület eredeti karakterének és az egységes városkép megőrzésének érdekében ugyanis cserépborítás az előírás a Helyi Építési Szabályzatban. A család bármit építtetett is át a házon, azt csakis az eredeti állapotok megőrzésével tette, illetve annak rekonstruálására törekedtek. Erre példa, amikor kibontottak egy eredeti régi ajtót, majd azt máshova építették vissza. Az épület kiemelten értékes elemei továbbá a nyugati homlokzat tornya, az ablakosztás és a kerítés is.

Horogszegi T5

A házat eredetileg az 1930-as években építette egy neves szabómester aki a Lenfonógyárban dolgozott. A padlásukat textilraktárként használták. A család különböző egységei lakták a két lakrészre osztott házat. Ebben az időben az udvarban álló kúthoz a környékbeliek rendszeresen jártak vízért. A kút ma is megvan, karsztvizes, 7 méter mélyen van benne a víz. A tulajdonos még nem vizsgáltatta be, de nagy valószínűséggel jó minőségű a karsztvizes terület miatt.

Horogszegi T2Horogszegi T7

Később Budakalászon évtizedekig oktató, nagy megbecsülésnek örvendő, a helyiek körében Zsófi néninek emlegetett pedagógus élt a házban. A hatvanas években történt néhány hozzáépítés a házhoz, illetve akkortájt építették be az eredetileg tornácos házrészt is. Az utóbbi időben szintén a közelben a Kálvária dombon élő Neubrandt Kálmán bácsi volt sokáig a ház gondnoka, aki lelkiismeretesen rendben tartotta amíg az lakatlanul állt.

Különlegesség továbbá, hogy a ház egész kertje régészeti lelőhely, a Kálvária dombon feltárt Árpád-kori templom maradványaihoz kapcsolódóan.