Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 22. hétfő | Magdolna napja

Hírek

 

Mesélő védett épületek: Kulin Ház

2017. május 30.

Városunkban egymást érik az értékvédelem alatt álló nagy múltú tornyos villák és tornácos parasztházak. A helyszíneket bejárva beszélgettünk az ott élő tulajdonosokkal, akik szívesen meséltek az épületek múltjáról és történelméről, valamint helyi kötődésükről.Kulin ház (2)

Dr. Kulin Ferenc és családjának neve nem ismeretlen a helyiek körében. A neves kritikus, színműíró, egyetemi tanár és publicista 2013-ban a Magyar Érdemrend Középkeresztje díjat is megkapta. Felesége, Szabó Katalin iskolaigazgatóként dolgozott sokáig a Szentistvántelepi Általános Iskolában.

Kulin ház (4)A tanár úr készséggel mutatta meg gyönyörű -majdnem százéves- nagy múltú házukat, ahova ő született. A teraszos villaépületet 1926-ban építtette a Vakán család, amelynek családfője ugyan hordárként dolgozott, Horthy Miklós bizalmi embereként mégis kiváló anyagi helyzetbe tornázta fel magát. Így építhették meg ezt a villát, melyet bérháznak szántak.Kulin ház (7)

1945-ben a dunai jeges árvíz hatására feltorlódott a víz Szentistvántelepen is. Ekkor a ház egy része víz alá került, jelentős károk azonban nem keletkeztek. A villa csodálatos színes üvegablakai is átvészelték a nehéz időket. A házban csaknem méteres vastagságú falak találhatók, melyek tökéletes szigetelést nyújtanak a mai napig. A villa tornyos szárnya a régi időkben házi kápolnaként szolgált, külső falában besüllyesztett Szent Antal szobor volt található, melyet sajnos azóta elloptak. Kulin ház (9)A födém vörösfenyőből készült, amelynek élettartama ötszáz év is lehet. A Rákosi korban államosították az épületet, majd 1956-ban visszakapták a tulajdonosok. Ezután több tulajdonosváltás történt, a Kulin ház (8)Kulin család bérlőként lakott az épületben egészen a hatvanas évekig, amikor sikerült megvásárolniuk a ház alsó lakását. Ekkor jelentős renoválási munkákat végeztettek az épületen, amely ma is őrzi eredeti szépségét.

Bízunk benne, hogy még unokáink is fogják látni!