2 °C

Budakalász

2019. december 11. szerda , Árpád napja

Hírek

 

Mesélő védett épületek – Sport utca 2.

2019. augusztus 08.

Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap, rövidítve ONCSA 1940-1944 között működött. – számol be róla a Budakalászi Hírmondó.  A nagycsaládos falusi nincstelenek támogatására jött létre, szociális alapon. A negyvenes években a terv keretében mintegy 12 ezer típuslakást építettek telepszerűen a rászoruló családoknak. A tervekhez falusi lakóházak szolgáltak mintaként. Budakalászon a Sport utcában láthatjuk ezeket az ONCSA típusú házakat, szinte teljesen megegyező megjelenésükkel.

Turi Attila városunk volt főépítészét kérdeztük a helyi sajátosságokkal kapcsolatban: „Az itt látható egyszerű házforma mellett minden településen egy-egy jellegzetes vonást igyekeztek a tervezés során megjelentetni. Nálunk a kőoszlopra esett a választás, hiszen a helyi kőbányákból származó alapanyag használata igen gyakori volt. Az ONCSA házakban élő családok összetartó közösséget is alkottak. Előfordult, hogy ha az egyik házban kisbaba született, a szomszédasszony átvette tőle a feladatokat.”

Mai úticélunk felé haladva kergetőző kiscicák kísérnek, a kőfalon muskátli pompázik. Turán Zoltán és Kovács Andrea, mai házigazdáink mesélnek a régi időkről.